Hyppää sisältöön

Vaasalla taloudessa rankka alamäki - alijäämää 20 miljoonaa

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys ei tilannetta kaunistele - Vaasalla on edessään rankkoja vuosia. Vuoden 2013 tilikauden laskennallinen alijäämä on lähes 20 miljoonaa euroa, joka halutaan karsia toimintamenoista. Johto esittää talouden tasapainottamisohjelman aloittamista välittömästi.

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry esitteli tänään Vaasan seuraavien vuosien taloustilannetta. Kuva: Hans Holmgren / Yle

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyryn esityksen mukaan kaupungin kirjanpidollinen kumulatiivinen ylijäämä on "syöty" vuonna 2014 ilman tasapainottamistoimia.

Alijäämäksi on muodostumassa lähes 20 miljoonaa euroa ja menojen kuriin saaminen vaatii tiukkaa otetta.

Käyttömenot kuriin

Johdon katseet kohdistuvat kustannusrakenteeseen, mikä tarkoittaa, että kaupungin tuottamia palveluita priorisoidaan ja rakenteita muutetaan. Käyttötalousmenojen kasvu halutaan pysäyttää.

Vaasan uusi valtuusto päätti kuitenkin pitää tuloveroprosentin ennallaan, eli 19,50 prosentissa. Rakenteisiin puuttumisesta huolimatta kaupungilla ei uskota henkilöstön irtisanomisiin, mutta lomautusten mahdollisuutta ei suljeta pois. Eläköitymisen kautta vapautuvia paikkoja ei täytetä.