Perä: Pyydän anteeksi henkistä haittaa ja mahdollista ympäristöhaittaa

Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä uskoo yhä perustamaansa yritykseen ja on valmis panemaan siihen lisää rahaa.

Talvivaara
Pekka Perä
Pekka Perä Talvivaaran tiedotustilaisuudessa Helsingissä torstaina.Yle

Kaivosyhtiö Talvivaaran toimitusjohtajana torstaina aloittanut Pekka Perä pyytää anteeksi kipsisakka-altaan vuodon aiheuttamaa henkistä haittaa sekä mahdollista ympäristöhaittaa. Hänen mukaansa jälkimmäisen aiheutuminen selviää myöhemmin.

Perä sanoi tiedotustilaisuudessa, että yrityksessä - myös sen rakentamisessa - on tehty lukuisia virheitä mutta ei kuitenkaan mitään fundamentaalista.

Hän perustelee pitkään jatkunutta vaitioloaan sillä, että liikeyrityksessä toimitusjohtaja hoitaa tiedotuksen, ja eiliseen saakka toimitusjohtaja oli Harri Natunen.

Perä: Talvivaara maksaa siivousurakan kustannukset

Pekka Perän mukaan nyt sattuneen ympäristövahingon kustannusarviota on koottu yhtiössä, mutta valmista, julkisuuteen kerrottavaa summaa ei ole vielä olemassa. Kallista se kuitenkin on, Perä arvioi.

Perä myös vakuutti, että siivousurakan kustannukset maksaa Talvivaara-yhtiö.

Ennen Perän puheenvuoroa hallituksen uusi puheenjohtaja Tapani Järvinen perusteli toimitusjohtajan vaihtoa sillä, että operatiivista voimaa tarvitaan Sotkamossa paikan päällä.

Perän mukaan Talvivaara perusti toimikunnan selvittämään puolueettomasti tapahtumia, jotta vastaavaa ei enää tapahdu. Suuri sademäärä oli kipsisakka-altaan vuodon yksi syy, joskaan ei ainut.

Talvivaaran rahoitustilanne on ongelmaton lyhyellä tähtäimellä, mutta keskipitkän ja pitkän aikavälin rahoituksessa haasteita on, ja niitä yritetään nyt ratkoa. Lisärahoitusinstrumentteja on useita, talousjohtaja kertoo.

Perä pyrkii edelleen pitämään Talvivaaran omistusosuutensa viidenneksessä, koska uskoo yritykseen. Hän on myös valmis laittamaan yritykseen lisää omaa rahaansa.