1. yle.fi
  2. Uutiset

Haminan vankilan historia jää tällä erää kirjoittamatta

Haminan avovankilan historiankirjoitus ei innostanut rahoittajia. Ainoastaan Haminan kaupunki on vastannut rahahakemukseen myönteisesti . Kirja olisi syntynyt 10 000 eurolla.

Hamina
Portti Kyminlinnan vallissa.
Portti Kyminlinnan vallissa.Raine Martikainen / Yle

Rakennuttaja Eija Naakka museoviraston Haminan toimipisteestä on pettynyt. Rahaa haettiin viideltä taholta yhteensä 10 000 euroa. Vain Haminan kaupunki on ilmoittanut antavansa pyydetyt 2000 euroa.

-Museovirasto on ollut mukana toiminnassa työsiirtolan ja myöhemmin avovankilan aikana, siksi myös myös me olemme kiinnostuneita historian kirjoittamisesta, Eija Naakka sanoo.

Haminan vangit ovat vuosikymmenten ajan kunnostaneet historiallisesti arvokkaita kohteita Haminan keskustassa ja Kyminlinnassa. Nyt työvoima joudutaan etsimään muualta.

Rahaa vankilan historian kirjoittamiseen haettiin Haminan lisäksi Kotkalta, ely-keskukselta, Senaatti-kiinteistöiltä ja Kymenlaakson liitolta. Kaksi on vastannut kielteisesti, kaksi ei ollenkaan. Historian olisi kirjoittanut museoviraston pitkäaikainen työntekijä Ilkka Kaskinen. Eija Naakka ei usko, että kirja näillä näkymin toteutuu.

-Se syntyisi melko nopeasti, sillä aineisto on kasassa ja vankilan toiminnasta on paljon muistitietoa, Naakka harmittelee.

Rikosseuraamuslaitos on sulkenut Haminan avovankilan. Virallisestis toiminta Haminassa loppuu vuoden vaihteessa. Vangit ja suurin osa henkilökunnasta ovat siirtyneet muihin laitoksiin.

Lue seuraavaksi