Kylien kirjastopalvelut karkaavat Kannuksessa

Säästövaateet uhkaavat Kannuksen kirjaston lainausasemia kylillä. Sulkemisuhan alla ovat Välikannuksen ja Eskolan lainausasemat. Aukioloajat supistuvat lisäksi Korpelan lainausasemalla.

Kannus
YLE / Kalle Niskala

Kirjaston määrärahoja ei vielä ole lyöty lukkoon Kannuksessa. Kaupunginhallitus aloittaa budjettipohdinnat vasta maanantaina 19. marraskuuta. Valtuusto sinetöi budjetin joulukuussa.

Etukäteen näyttää kuitenkin siltä, että kirjaston säästövaade on 50-60 000 euroa tämänvuotisesta. Kuluvana vuonna määrärahaa on 440 000 ja ensi vuonna arviolta noin 380-390 000 euroa.

Säästöjä etsitään sulkemalla kylien kirjastoja. Sulkeminen uhkaa Hanhinevan koululla toimivaa Eskolan lainausasemaa sekä Välikannuksen koululla sijaitsevaa lainausasemaa. Säästöt syntyvät määräaikaisten työntekijöiden palkkakuluja karsimalla. Lisäksi Korpelan lainausaseman aukioloaikoja supistetaan.

Kirjastotoimenjohtaja Mikko Paajala rauhoittaa, että kirjastoauton reittejä muutetaan jonkin verran, jolloin kirjat eivät aivan kokonaan karkaa kyliltä. Ainakin auto poikkeaa Välikannuksessa.

Mikko Paajala ehdottaa vielä kylätoimikunnille, että ne voisivat halutessaan säilyttää kirjalainausta kylillä tilaamalla pääkirjastosta siirtokokoelmia.

Jatkossa myös nykyisten ja mahdollisesti lakkaavien lainausasemien kirjakokoelmat voidaan liittää kyläkoulujen kokoelmiin.

Tabletteja tiedossa?

Kannuksen kirjastossa on supistusten ohella tekeillä myös uudistuksia. Lapsille ja nuorille on syksyn mittaan annettu kirjavinkkausta, jotta he innostuisivat lukemisesta.

Ensi vuonna pääkirjastossa tehdään lattiaremonttia. Sen yhteydessä kirjaston sisustusta ja kalustusta tuunataan hiukan. Kirjastotoimenjohtaja toivoo, että uusi ilme virittäisi rakennuksesta oleskelu- ja ajanviettopaikan.

Kirjastolla on Ely-keskukseen vetämässä tukipyyntö. Jos rahaa tulee, se olisi tarkoitus satsata atk-laitteisiin. Kannuksen kirjastosta saattaa siis ehkä jo ensi vuonna saada lainaksi tablettitietokoneen tai pelikonsolin.