Hassisen Popula ja Ollikaisen Nälkävuosi Finlandia-ehdokkaina

Kaksi keskisuomalaista kirjailijaa on ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi. Tänään julkistettujen ehdokkaiden joukossa on jyväskyläläisen Pirjo Hassisen Popula ja Äänekoskelta kotoisin olevan Aki Ollikaisen Nälkävuosi.

Finlandia-palkinto
Riikka Ala-Harja, Pirjo Hassinen, Heidi Köngäs, Ulla-Lena Lundberg ja Aki Ollikainen kirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaiden julkaisutilaisuudessa Helsingissä
Riikka Ala-Harja (vas.) Pirjo Hassinen, Heidi Köngäs, Ulla-Lena Lundberg ja Aki Ollikainen kirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaiden julkaisutilaisuudessa Helsingissä torstaina. Kuudes ehdokas Juha Seppälä ei ollut paikalla.Jarno Mela / Lehtikuva
Pirjo Hassinen
Pirjo Hassisen Popula oli Nadjan ja Sepon aiheena 15. marraskuuta.

Vuoden 2012 Finlandia-palkinnon kuusi ehdokasta on tänään julkistettu. Ehdokkaiden joukossa on kaksi keskisuomalaista kirjailijaa: jyväskyläläinen Pirjo Hassinen Popula-romaanillaan sekä Äänekoskelta kotoisin oleva Aki Ollikainen Nälkävuosi-teoksellaan.

Popula

Hassisen Popula-romaani on analyysi suomalaisesta yhteiskunnasta, pahoinvoinnista ja poliittisen ääriliikkeen toimintamekanismeista.

Valintalautakunnan mielestä Hassisen poikkeuksellisen luova kielenkäyttö ja sen myötä paikoin pilkahteleva vino huumori edesauttavat teoksen karun yhteiskunta-analyysin hätkähdyttävyyttä.

Pirjo Hassinen on Finlandia-ehdokkaana neljättä kertaa.

Nälkävuosi

Aki Ollikaisen nälkävuosiin 1867 ja 1868 sijoittuva teos kuvaa pienen perheen matkaa kohti Pietaria ja parempia olosuhteita.

Valintalautakunnan mukaan naturalistinen ja kielellisesti ilmaisuvoimainen kuvaus saa myös runollisia sävyjä.

Nälkävuosi on Ollikaisen esikoisteos.

Finlandia-palkinnon saaja valitaan 4.12.2012

Muut Vuoden 2012 Finlandia-ehdokkaat ovat Riikka Alaharjan Maihinnousu, Heidi Köngäksen Dora Dora, Ulla-Leena Lundbergin Is (Jää) ja Juha Seppälän Mr. Smith.

Finlandia-palkinnon saajan päättää presidentti Tarja Halonen.