Hyppää sisältöön

Tutkimus: Pari viinilasia viikossa raskausaikana vaikuttaa lapsen älykkyysosamäärään

Tutkijoiden mukaan kohtuullisen alkoholinkäytön vaikutus on pieni, mutta nyt julkaistu tutkimus vahvistaa käsitystä, että alkoholia tulisi välttää raskausaikana.

Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Kohtuullinenkin juominen raskausaikana saattaa vaikuttaa syntyvän lapsen älykkyysosamäärään, selviää uudesta tutkimuksesta. Tutkijoiden mukaan tulokset vahvistavat aiempaa käsitystä, että alkoholin käyttöä raskausaikana tulisi välttää. Tutkimuksesta uutisoi BBC.

Oxfordin ja Bristolin yliopistoissa tehdyn tutkimuksen mukaan jo kohtuullisella alkoholinkäytöllä, eli 1 - 6 annoksella viikossa, on vaikutuksia syntyvän lapsen älykkyysosamäärään.

Aiemmissa tutkimuksissa on saatu ristiriitaisia tuloksia siitä, onko pienimuotoinen tai kohtuullinen alkoholinkäyttö raskausaikana haitallista. Erityisen vaikeaa tutkimuksen kannalta on ollut sulkea pois sellaisia tekijöitä kuten äidin ikää ja koulutustaustaa.

Suosittelisin välttämään alkoholia. Miksi ottaa riski?

Ron Gray

Nyt julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin geeneissä tapahtuneita muutoksia, joten tulokset eivät voi selittyä sosiaalisilla tekijöillä tai elintavoilla.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 8-vuotiaiden lasten älykkyysosamääriä ja alkoholin vaikutusta geenitasolla.

Tutkijat huomauttavat, että vaikka kausaalista yhteyttä ei voitu todistaa, lasten älykkyysosamäärien väliset erot selittyivät sillä, miten he olivat altistuneet alkoholille kohdussa ollessaan.

- Suosittelisin välttämään alkoholia. Miksi ottaa riski? sanoo tutkimuksen johtaja tohtori Ron Gray Oxfordin yliopistosta.

Tutkimus julkaistiin PLOS One -lehdessä.