1. yle.fi
  2. Uutiset

Israel kutsuu reservejä palvelukseen

Israelin ja palestiinalaisten iskut ovat vaatineet jo lähes 20 kuolonuhria molemmin puolin rajaa. Israelin armeija on kutsunut osan reserveistään takaisin palvelukseen.

Gazan kaista
Israelilainen sotilas partioi Gazan vastaisella rajalla.

Tel Avivissa soi alkuillasta ilmahyökkäysvaroitus, kun Gazasta ammuttu raketti iskeytyi mereen kaupungin edustalla. Toinen raketti oli aiemmin osunut Tel Avivin eteläpuolelle.

Merellä räjähtäneen raketin lähettäjäksi ilmoittautui Islamilainen Jihad -järjestö, joka kertoi ampuneensa Tel Avivia kohti tonnin painoisen Fajr 5 -raketin. Tel Aviv on Israelin toiseksi suurin kaupunki. Raketit eivät tähän saakka ole yltäneet yhtä pitkälle Israelin puolelle.

Kaikkiaan Gazasta on Israelin mukaan ammuttu keskiviikon jälkeen yli 270 rakettia Israelin eteläosiin. Iskuissa kuoli aamulla kolme israelilaista. Israel ilmoittaa, että sen Rautakupoliksi kutsuma ohjuspuolustusjärjestelmä on torjunut kymmeniä raketteja.

Israel on puolestaan tehnyt Gazaan yli 150 ilmaiskua. Ensimmäinen isku surmasi eilen Hamasin sotilaallisen siiven johtajan Ahmed Jabarin ja hänen henkivartijansa. Yhteensä ilmahyökkäyksissä on kuollut sairaalalähteiden mukaan 15 palestiinalaista, joista kuusi on ollut siviilejä.

Reservejä kutsuttu riviin

Israel on kutsunut osan reservijoukoistaan takaisin palvelukseen. Verkkosivusto The Times of Israelin mukaan Israelin armeija (IDF) on saanut luvan valmistautua lähettämään armeijan maavoimia Gazan kaistaleelle. Lopullista päätöstä maavoimien lähettämisestä ei ole vielä tehty.

IDF aloitti keskiviikkona Puolustuksen tukipilari -nimisen sotilasoperaationsa. IDF:n puhemiehen mukaan toistaiseksi ei ole tietoa, kuinka pitkään operaatiota jatketaan. Uutissivusto Ynetin haastattelussa IDF:n edustaja sanoi, että operaation kestoa ei ole määritelty. Armeija pysyy valmiudessa niin kauan, kunnes se saa turvattua Israelin eteläosat ja alueet Gazan kaistan ympärillä.

Grafiikka rakettien kantamista.
Israelin armeija varoittaa, että Gazan kaistalta ammuttujen rakettien kantamat uhkaavat suurta osaa Israelista.Yle Uutisgrafiikka

Samassa haastattelussa prikaatikenraali Yoav Mordechai vahvisti, että Ahmed Jabarin surmaaminen oli täysin suunniteltu. Israel antoi vaikutelman, että tilanne on rauhallinen, kunnes se yllättäen iski.

Israel tappoi Jabarin, jota maa pitää vastuullisena terroristiteoista Israelia vastaan. Tiedustelupalvelu Shin Betin mukaan Jabar oli vastuussa terroristi-iskujen johtamisesta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi