Suomi lakkauttaa suurlähetystönsä Filippiineillä

Valtioneuvosto on hyväksynyt Suomen lähetystöverkon karsimisen edelleen. Kahden toimipisteen lakkauttamisen taustalla ovat ulkoministeriön säästöpaineet.

Ulkomaat

Ulkoministeriö lakkauttaa suurlähetystön Manilassa ja konsulaatin Australian suurimmassa kaupungissa Sydneyssä. Vetäytyminen säästää yhteensä kolmen Suomesta lähetetyn virkamiehen työpanoksen. Yhteensä säästöä kertyy ulkoministeriön mukaan noin 450 000 euroa.

Ulkoministeriö perustelee päätöstä sillä, että Suomen edustautumistarve Filippiineillä on vähentynyt. Koska määrärahat eivät kasva, panokset halutaan keskittää maihin, joiden taloudellinen ja poliittinen merkitys on Suomen kannalta kasvamassa.

Filippiinitkin sulki lähetystönsä

Filippiinit sulki oman suurlähetystönsä Helsingissä lokakuun lopussa. Lähetystö oli avattu vasta vuonna 2009. Lähetystön verkkosivujen mukaan lähetystö on "tarjonnut molemmille maille mahdollisuuksia laajentaa ja syventää yhteistyötään".

Manilaan jätetään Suomen suurlähetystön sulkemisen jälkeen konsulitoimipiste, jota hoitaa paikalta palkattu suomalainen. Toimipiste hoitaa suomalaisten palvelut. Filippiiniläiset voivat hakea Suomen viisumia Norjan lähetystöstä.

Ulkoministeriö hoitaa suhteita Filippiineihin Suomen Malesian-suurlähetystöstä käsin.

Karsintalinjalle jatkoa

Australiassa Sydneyn konsulaatin toiminnot siirretään Canberrassa toimivaan suurlähetystöön.

Suomelle jää päätöksen jälkeen 84 suurlähetystön ja kahdeksan konsulaatin verkosto. Aiemmin tänä vuonna on suljettu suurlähetystö Pakistanissa sekä edustustot Kiinan Kantonissa ja Espanjan Las Palmasissa.

Viime vuonna Suomi sulki suurlähetystönsä Venezuelassa. Toisaalta Suomi avasi vuonna 2009 uuden suurlähetystön Kazakstanin pääkaupunkiin Astanaan.

Karsintalinjaa on määrä edelleen jatkaa ensi vuonna.