1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Nukketeatterin suurlähettiläiden maailmanvalloitus alkaa Mikkelistä

Nukketeatterin ammattilaiset tuovat uutta nukketeatteria Etelä-Savoon. Kansainvälinen Nordic Puppet Ambassadors -ryhmä kertoo aikuisemmille katsojille suunnattuja tarinoita nukkien, tanssin ja fyysisen teatterin keinoin.

kulttuuri
Nukketeatterin ammattilaiset vauhdissa lavalla.
Sari Selin / Yle

Odotushuone-teos on kansainvälisen teatteriryhmän ensimmäinen tuotanto. Haastetta esityksen valmistumiseen on tuonut se, että ryhmän jäsenet tulevat Suomen lisäksi Tanskasta ja Islannista. Teoksen ohjaaja Outi Sippola löysi idean hahmojen groteskiin maailmaan tanskalaisen taiteilijan maalauksista.

- Kuvataiteilija Michael Kviumin maalaukset eivät välttämättä ole kauhean kauniita, mutta minua sytytti kuvien itseironia. Hahmot voivat olla surullisia, mutta tunnistin niissä heti itseni. Maalausten hahmoista syntyi esitys, joka koostuu lyhyistä kohtaamisista eri taidemuotoja yhdistellen.

Nukketeatteritaiteilijat Aapo Repo ja Outi Sippola ison nuken kanssa.
Nukketeatteritaiteilijat Aapo Repo ja Outi Sippola luottavat visuaalisuuden voimaan.Sari Selin / Yle

Uudet tuulet puhaltavat muutenkin nukketeatterimaailmassa, kun taidemuotoja sekoitellaan reippaasti keskenään. Perinteinen nukettaja nousee nyt nuken rinnalla valokeilaan, ja esitys voidaan viedä läpi myös ilman nukkea.

- Olen minä nähnyt perunamuusilla ja nakeilla esitetyn Hamletinkin, muistelee Outi Sippola nukketeatterikokemustaan.

Lisää jalkatyötä ja uskallusta

Kansainvälisistä ammattilaisista koostuva nuori ryhmä haluaa nimensä mukaisesti toimia nukketeatterin etuvartiossa.

- Tekee hyvää välillä tulla pois lämpöisestä nukketeatteriympäristöstä ja jalkautua ihmisten pariin. Jalkatyötä ja uskallusta yllättää katsojat tarvitaan. Tuntuu siltä, että ihmiset jopa odottavat, että heidät välillä yllätetään, pohtii Etelä-Savon oma nukketeatterimies Aapo Repo.

Olen minä nähnyt perunamuusilla ja nakeilla esitetyn Hamletinkin.

Outi Sippola

- Esimerkiksi Venäjällä, Italiassa ja Ranskassa nukketeatterilla on pitkät perinteet, mutta Pohjoismaissa aikuisemmille katsojille suunnattu nukketeatteri on uudempi asia. Sen takia Pohjoismainen yhteistyö on perusteltua, ja koemme tosiaan itsemme suurlähettiläinä, lisää Outi Sippola.

Visuaalinen teatteri murtaa kielimuurin

Viisihenkinen teatteriryhmä on hionut esitystään Etelä-Savossa lähes puolitoista kuukautta. Sitä ennen ryhmä on tavannut toisensa Tanskassa ja Mietoisissa.

Ensi-ilta on viikon päästä, mutta kalenterista löytyy merkintöjä tärkeän illan jälkeenkin. Kun Mikkelin, Turun ja Kööpenhaminan estradit on valloitettu, ryhmä toivoo pääsevänsä mukaan myös kansainvälisille teatterifestivaaleille.

Odotushuone-teoksessa siirrytään nopeasti tunnelmasta toiseen.
Odotushuone-teoksessa siirrytään nopeasti tunnelmasta toiseen.Sari Selin / Yle

- Visuaalinen teatteri on universaalia teatteria, johon ei tekstiä tarvita. Fysiikan ja liikkeen kautta tunne välittyy vahvemmin katsojan sisälle. Me tarjoamme tarinan, mutta katsoja kokee sen aina oman kokemuksensa kautta. Me emme välttämättä edes tiedä, mitä he kokevat esityksessä. Eikä ole tarviskaan, huomauttaa Repo.

- Nukketeatterin vahvuus on nimenomaan visuaalisuudessa. Meidän teokseen liittyy vahvasti tanssi ja fyysinen teatteri, jotka toimivat ilman sanoja. Ajattelen, että teatterin ja visuaalisen teatterin ero on sama kuin se, lukeeko romaanin vai lukeeko runon. Visuaalinen teatteri on teatterin runoutta, toteaa ohjaaja Outi Sippola.

Lue seuraavaksi