Koe uusi yle.fi

”Vain ääliöt uskovat internetin totuuksiin”

Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaojan mielestä Talvivaarasta noussut kohu on osaksi median nostattamaa ja joukkohysteriaa on lisätty sosiaalisessa mediassa.

Kotimaa
Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja

Esko Valtaoja on avaruustähtitieteen professori ja vuoden 2002 Tieto-Finlandia-palkinnon saaja. Valtaoja tunnetaan ahkerana kirjoittajana ja keskustelijana. Hänen vahvuuksiaan on kyky kirjoittaa ymmärrettävästi vaikeistakin asioista. Avaruustähtitieteen professorin mielestä Talvivaarasta noussut kohu on osaksi median nostattamaa.

- Se kohu, jota on aikaisemmin nähty ydinvoimaloiden ja ydinenergian yhteydessä on nyt siirtynyt Talvivaaraan. Tapahtuipa mitä tahansa niin se on Talvivaaran vika ja median kautta myös paikallisten mielestä. Jos kalamies ei saa enää saalista, niin se on Talvivaaran syy, sanoo Valtaoja.

Jos kalamies ei saa enää saalista, niin se on Talvivaaran syy

Esko Valtaoja

Esko Valtaoja on sitä mieltä, että sellaiset ihmiset ovat ääliöitä, jotka kuvittelevat totuuden löytyvän sosiaalisesta mediasta tai internetissä julkaistusta blogista.

- Sieltä löytyy joukkohysteriaa ja samanhenkisiä ihmisiä, jos emme luota parhaisiin asiantuntijoihin, niin silloin emme luota mihinkään. Kohta siellä on joku avaruudesta tullut Alien tuhoamassa Suomea Talvivaaran kautta. Sosiaalisessa mediassa on hyvätkin puolensa, mutta siellä faktan poikanen voi paisua järjettömään kokonaisuuteen, jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Medialukutaito vähentynyt

Tiedon, hälyn ja epätietoisuuden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti muun muassa internetin ja sosiaalisen median kautta. Tämä on vähentänyt medialukutaitoa, sanoo Esko Valtaoja.

On hämmästyttävää miten samasta uutisesta löydämme kaksi vastakkaista sisältöä

Esko Valtaoja

- Emme lue saadaksemme uutta tietoa, vaan kerätäksemme faktoja jotka sopivat yhteen jo olemassa olevan mielipiteen kanssa. On hämmästyttävää miten samasta uutisesta löydämme kaksi vastakkaista sisältöä, riippuen siitä mikä on oma ennalta asetettu mielipide. Sitten nyökytämme, että kyllä me tiesimme miten asiat ovat.

Talvivaara-aktivistit ovat asioihin perehtymällä ja epäkohtia esiin nostamalla motivoineet kaivosyhtiötä parantamaan prosessia ja toimintatapoja.

- Kansalaisaktivismia ei pidä väheksyä. On hyvä, että meillä on vahtikoiria, mutta se pitää muistaa, että jokainen räksytys ei välttämättä ole oikeasta asiasta ja oikeasta syystä, kertoo avaruustähtitieteen professori Valtaoja.