1. yle.fi
  2. Uutiset

Google maps paljastaa hämäläisten elämänkirjon

Etsitkö keskiviikkoillaksi tekemistä, tonttia maalta tai juhlapaikkaa koko suvulle? Kylä välittää -hanke on Kanta-Hämeessä koonnut nettiin kahdeksan yhteisöllisyyden karttaa. Googlen karttoihin on koottuna ja linkitettynä Kanta-Hämeen kylät, juhlatalot, kokous- ja kohtaamispaikat sekä tonttitarjonta ja asukassuunnitelmat.

Kotimaan uutiset
Nainen tietokoneella.
Laura Hossi / Yle

Näiden yhteisöllisyyden karttojen tavoitteena on tuoda esiin paikallisuutta.

- Eli siiis fyysissä tiloissa ja netissä, tarkentaa Elina Leppänen Kylä välittää -hankkeesta.

Leppäsen mukaan ajatus karttojen luomisesta syntyi vuosi sitten, kun Kanta-Hämeen paikallistoimintaohjelma julkistettiin.

- Kanta-Hämeen kylissä ja taajamissa tehdään paljon kaikenlaista, mutta hämäläiseen tyyliin tekeminen on vähän piilossa. Halusimme koota tiedot yhteen paikkaan ja tehdä ne näkyväksi.

Kartat ovat Hämeenlinnan kirjaston ylläpitämällä virtuaalipolku.fi -sivustolla. Jos esimerkiksi etsiskelee tilaa suvunvanhimman juhlien pitopaikaksi löytyvät maakunnan juhlatalot ja kokoustilat seutukunnittain kartoilta.

- Esimerkiksi Hämeenlinnan seudulta avautuu kartta, josta voidaan klikata eteenpäin eri kohteisiin. Tässä nyt on Kutilan työväentalo Kalvolassa. Juhlatilaa 200 henkilölle. Ja täältä sitten pääsee eteenpäin yhteystietoihin ja varsinaisille verkkosivuille, kertoo Elina Leppänen.

Illaksi tekemistä

Oman karttansa ovat saaneet myös kohtaamisen tilat ja talot. Tässä kartassa voi olla myös juhlataloja, sillä monissa niistä on myös viikottaista toimintaan.

- Täältä otetaan esimerkiksi vaikka Tervakko. Tervakosken kyläyhdistyksen asukastila, joka on auki kaksi kertaa viikossa. Täältä pääsee sitten taas eteenpäin yhdistyksen omille sivuille, joissa on lisätietoa siitä, mitä siellä tapahtuu ja milloin, kertoo Elina Leppänen.

Yhteisöllisyyden kartat palvelevat myös maallemuutosta haaveilevia. Yhdelle kartalla on koottu kuntien tonttitarjontaa nimenomaan kylistä.

- Ja sitten löytyy esimerkiksi sellaisia kyläyhdistyksiä, jotka ovat koonneet kylän tonttitarjontaa omille sivuilleen tai sellaisen henkilön yhteystietoja, joka esimerkiksi voi käydä esittelemässä kylän tontteja, vinkkaa Leppänen.

Onnistumisen helmet jaetaan

Kylien asumisviihtyvyyden ja vetovoimaisuuden parantamiseen tähtäävät hankkeet ovat tärkeä osa maaseudun kehittämistyötä. Maaseuturahoituksen tuloksia kartalla on hämäläisiä yhdessä tekemisen helmiä. Kohteet ovat saaneet rahoitusta EU:n maaseuturahastosta.

- Tämä on aika ihana. Jokioisten Murronkulman kyläyhdistyksen talkootupa kunnostettiin hankkeen aikana. Ja tämä todella toimii nyt sellaisena kohtaamispaikkana, kun kyläläiset kokoontuvat sinne joka keskiviikko saunomaan ja kahvittelemaan.

- Toinen esimerkki voisi olla Monnin muskari Hausjärveltä. Siellä oli paljon lapsiperheitä, jotka toivoivat muskaria kylälle ja sitten Monnin kyläyhdistys käynnisti musiikkileikkikoulutoiminnan.

Elina Leppäsen mielestä onnistumiset kannattaa jakaa, koska niiden toivotaan innostavan muitakin tekemään yhdessä. Kartat eivät ole myöskään ole valmiiita, vaan niihin voidaan aina lisätä uusia asioita ja toimijoita, muistuttaa Elina Leppänen.

Suunnitelmissa on tehdä karttoja lisää myös muun muassa luomu- ja lähiruuan tuottajista, kesäteattereista ja ystävätoiminnasta Kanta-Hämeessä.

Lue seuraavaksi