Thinspiration-sivustot houkuttavat sairastamaan

Syömishäiriöistä elämäntapaa ihannoivat, niin kutsutut thinspiration-sivustot keräävät lukijoita netissä. Sivustoilla ihannoidaan nälkiintynyttä olemusta ja jaetaan äärimmäisiä laihdutusohjeita. Syömishäiriöliitto on ilmiöstä huolissaan, sillä sen mukaan sivustot voivat altistaa syömishäiriöille tai pahentaa sairauden oireita.

terveys
Nainen seisoo vaa'alla.
Syömishäiriöliiton mukaan thinspiration-sivustot voivat jopa laukaista syömishäiriön. Seppo Sakki / Lehtikuva

Internetistä löytyy useita kymmeniä ellei satoja suomenkielisiä sivustoja, joilla ihaillaan äärimmäistä laihuutta, vuodatetaan omaa ahdistusta ja nostatetaan syömishäiriöisten yhteishenkeä.

Sivustojen ylläpitäjät puolustautuvat sanomalla, että nämä niin kutsutut thinspiration- ja pro ana -sivustot tarjoavat vertaistukea syömishäiriöön sairastuneille.

Anoreksiasta toipunut helsinkiläisnainen ei tätä usko. Hänen mukaansa sivustojen tarjoama vertaistuki on varsin valheellista.

- Thinspiration-sivustot tekevät todella epänormaalista asiasta normaalin, kun ne kuvaavat syömishäiriön sairauden sijasta valittuna elämäntapana. Sivustojen ylläpitäjät tekevät väärin paitsi itseään myös muita kohtaan, nainen sanoo.

Hänen mukaansa sivustot ovat ikään kuin sairas jatkumo osastohoidon todellisuudelle, jossa anorektikot kilpailevat painonpudotuksessa ja jakavat toisilleen laihdutusvihjeitä.

- Osastolla säilyy kuitenkin jonkinlainen realismi. Näille sivustoille voi puolestaan kirjoitella mitä tahansa, ja joku toinen voi ottaa sen todesta. Pahimmillaan se voi olla hengenvaarallista.

Kieltäminen voisi lisätä sivustojen kiehtovuutta

Syömishäiriöliiton mukaan thinspiration-sivustot voivat jopa laukaista syömishäiriön. Liiton varapuheenjohtajan Niko Heikan mukaan kyseessä on kasvava ilmiö: Liiton tekemässä vertaistukityössä on havaittu, että maininnat thinspiration-sivustoista ovat jatkuvasti lisääntyneet.

- Todennäköisesti kyseessä on isompi ilmiö kuin uskalletaan tai halutaan kuvitella, Heikka sanoo.

Sivustojen synnyttämät yhteisöt voivat olla hyvinkin tiiviitä. Heikan mukaan syömishäiriötä sairastavat ovat järjestäneet thinspiration-sivustojen kautta esimerkiksi tapaamisia, joihin on kokoontunut ihmisiä ympäri Suomen.

Syömishäiriöliitto ei kuitenkaan kannata thinspiration- ja pro-ana -sivustojen kieltämistä. Liiton mukaan sivustojen poistaminen johtaisi todennäköisesti niiden siirtämiseen jonnekin muualle.

- On olemassa se vaara, että thinspiration-sivustojen kieltäminen tekisi niistä entistä salatumpia ja samalla kiehtovampia. Sivustojen määrä saattaisi jopa lisääntyä, Heikka arvelee.

Salailu ja peittely kuuluvat syömishäiriön taudinkuvaan. Thinspiration-sivustoilla viljelläänkin ajatusta salaseurasta, ja kuvituksena käytetään keijukaisia ja nälkiintyneitä malleja. Anoreksiasta toipunut nainen muistuttaa, että syömishäiriöstä on todellisuudessa romanttisuus kaukana.

- Sairastaminen on todella rumaa ja raadollista, siinä ei ole mitään kaunista. Se vie ihmiseltä aivan kaiken.