1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaiskuvaaja Gazassa: "Ihmiset ovat valmiita taistelemaan"

Tilanne Gazassa on nopeasti huonontunut Israelin aloitettua keskiviikkona laajat vastatoimet Hamasin raketti-iskuja vastaan. Alueelta tavoitettu valokuvaaja Jarkko Tiitinen arvioi, että gazalaiset ovat vihaisia ja valmiita taistelemaan.

Gazan kaista
Ihmiset seisovat Al-Shifan sairaalan ruumishuoneen katolla, jossa juuri surmattu Hamas-järjestön sotilaallisen siiven johtaja Ahmed Jabari makaa. Israelin ilmaisku Jabarin eliminoimiseksi suoritettiin 14. marraskuuta 2012.
Ihmiset seisoivat Al-Shifan sairaalan ruumishuoneen katolla, jossa juuri surmattu Hamas-järjestön sotilaallisen siiven johtaja Ahmed Jabari makaa. Israelin ilmaisku Jabarin eliminoimiseksi suoritettiin 14. marraskuuta 2012.Mohammed Saber / EPA

Israel surmasi eilen ilmaiskulla Gazaa hallitsevan Hamas-järjestön sotilaallisen siiven johtajan Ahmed Jabarin. Osapuolet ovat pommittaneet toisiaan surman jälkeen.

Palestiinalaiset ovat ampuneet tänäänkin raketteja Israelin puolelle ja Israel on pommittanut Gazaa ilmavoimillaan ja hyökkäysvaunuillaan. Israelin tarkoituksena on estää rakettien ampuminen Gazasta Israelin puolelle.

Gazassa oleva suomalainen valokuvaaja Jarkko Tiitinen kävi aamulla kuvaamassa Jabarin hautajaisissa.

- Tunnelma oli hyvinkin jännittynyt. Kaikki ovat valmiita taistelemaan viimeiseen asti, Tiitinen sanoi.

"Ei mitään menetettävää"

Jabarin ruumista pitkin Gazan katuja kuljettaneet hamasaktivistit vannoivat kostoa.

Tiitisen mukaan ihmiset ovat vihaisia.

- Voisi sanoa, että heillä ei ole enää mitään menetettävää, Tiitinen sanoi.

Hänen mukaansa toisaalta eri korttelissa tunnelma voi olla hyvinkin erilainen ja surullinen, koska Israelin ilmaiskut ovat vaatineet siviilikuolonuhreja.

Israelin tarkkaan kohdistamassa ilmaiskussa keskiviikkona henkensä menettänyt Ahmed Jabar haudattiin torstaiaamuna. Jabarin ruumista pitkin Gazan katuja kuljettaneet hamasaktivistit vannoivat kostoa.

Myös Hamasin johtoon kuuluva Ismail Radwan lupasi vastatoimia.

- Israelin täytyy ymmärtää, että salamurha ei vaikuta palestiinalaisten taistelutahtoon, Radwan sanoi. Hänen mukaansa palestiinalaisten eri ryhmittymät pohtivat vastatoimia.

Israel oli jo aiemmin varoittanut harkitsevansa Hamasin johtajien surmaamista, elleivät Hamasin raketti-iskut Gazasta Israelin puolelle lopu.

Toistuuko neljän vuoden takainen?

Vaarana on, että Israel laajentaa edelleen sotilaallista toimintaansa Gazassa valtaa pitävää Hamas-järjestöä vastaan. Viimeksi neljä vuotta sitten Israelin maavoimat tunkeutuivat alueelle.

Noista päivistä tilanne Lähi-idässä on kuitenkin muuttunut. Egyptissä on tullut valtaan Muslimiveljeskunta, jonka jäseniä Hamas pitää uskonveljinään.

Kuinka paljon selkänojaa Hamas saa Egyptistä toimilleen Israelia vastaan, ei vielä ole tiedossa. Voi olla Hamas on kokenut olevansa nyt turvassa Israelin mahdolliselta uudelta maahyökkäykseltä. .

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu puolestaan ei ole epäröinyt käyttää jännitystä hyväkseen. Jopa Israelin oppositio tukee pääministerin tiukkaa linjaa. Likudin vaalivoitto tammikuun parlamenttivaaleissa onkin jo lähes varmaa.

Lue seuraavaksi