1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Gazan kaista

Gazan taistelut riehuvat jo sosiaalisessa mediassa

Gazan yhteenotot näkyvät myös sosiaalisessa mediassa. Etenkin Israel on aktivoitunut sosiaalisessa mediassa uusimpien yhteenottojen aikana.

Gazan kaista
Kuvarevinnäinen ja grafiikka Israelin puolustusvoimien facebook-sivuista.
Kuvakaappaus Israelin puolustusvoimien facebook-sivuista.Yle Uutisgrafiikka

Israelin armeijan (IDF) ylläpitämillä eri sivuilla uhkaillaan palestiinalaisryhmittymiä ja seurataan armeijan operaatioita liki reaaliajassa.

Keskiviikkona Hamasin komentajan Ahmed Jabarin surmanneesta ilmaiskusta julkaistiin pian video Israelin armeijan (IDF) Twitter-sivulla. Hieman myöhemmin IDF julkaisi Facebookissa julisteen, jossa Jabarin kuvan päälle on kirjoitettu "Eliminoitu" ja rikoksia, joista Israel häntä syytti.

Israelin aktiviteetti Twitterissä näyttää kuitenkin olleen liikaa sivuston ylläpitäjille: DailyDot-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Twitter olisi sulkenut torstaiaamuna Israelin puolsutusvoimien Twitter-tilin reiluksi puoleksi tunniksi. Lehden mukaan puolustusvoimat rikkoi Twitterin käyttöehtoja uhkailemalla palestiinalaisten terroristijärjestön Hamasin jäseniä väkivallalla.

Facebookissa Israelin armeija myös esittelee lentolehtisiä, joita se on pudottanut Gazan alueelle. Niissä gazalaisia kehotetaan oman turvallisuutensa vuoksi pitämään välimatkaa Hamasin taistelijoihin ja tukikohtiin. Armeijan Twitterissä puolestaan varoitetaan Hamasin johtajia, että näiden kannattaa pysyä lähipäivät piilossa.

Israel myös pitää eri välineissä lukua Israelin puolelle ammutuista raketeista. Sen mukaan torstaina neljän maissa iltapäivällä Suomen aikaa Gazan kaistalta on ammuttu vuorokauden aikana liki 250 rakettia.

Tarjolla on myös runsaasti videoita, joissa näytetään raketti-iskujen jälkeä, ohjuskilpi Iron Domen toimintaa ja lennokin kuvaamaa materiaalia, jossa Hamas-taistelijoiden kerrotaan ampuvan raketinheittimellä YK:n ylläpitämän koulun pihalta.

Hamas uhkailee Twitterissä

Palestiinalaisjärjestöjen toiminta sosiaalisessa mediassa on järjestäytymättömämpää. Hamas kuitenkin twiittaa aktiivisesti ja ilmoittaa Israelin iskun "avanneen helvetin portit". Hamasin mukaan Israelin johtajat ja sotilaat eivät ole turvassa missään.

Hamasin aseellisen siiven Al Qassamin prikaatien Twitter-sivulla puolestaan jaetaan kuvia lapsista, joiden kerrotaan saaneen surmansa Israelin iskuissa.

Järjestö myös jakaa Twitterissä linkkejä videoihin, joiden kerrotaan esittävän palestiinalaistaistelijoita ampumassa iranilaisia pitkän kantaman Fajr 5 -raketteja Israelin puolelle.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi