Hyppää sisältöön

Kotitietokone on hankala perintökalleus

Kun ihminen kuolee, hänen jälkeensä jättämä digitaalinen jäämistö voi olla merkittävän suuri myös rahallisesti.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kuolleen ihmisen jäämistöstä löytyvä tietokone on tikittävä tietoturvapommi. Tietokone kertoo vainajan raha-asioista ja ihmissuhteista paljon - joskus jopa järkyttävän paljon.

Helsingin yliopiston siviilioikeuden professori Urpo Kangas sanoo, että myös monet juristit ovat putoamassa digitaalisen yhteiskunnan kelkasta. Pelisäännöt sähköisen perinnön jakamisesta ovat toistaiseksi hyvin sekavat.

- Olemme siirtyneet maailmaan, jossa paperiset tulosteet ja mapitetut asiakirjat alkavat olla historiaa.

- Uusi, digitaaliseen maailmaan syntynyt sukupolvi tekee merkittävätkin sopimuksensa sähköisesti. Ihmisillä on erilaisia sähköisiä tilejä. Kunkin yksilön omaisuuden tosiasiallinen laajuus määräytyy siitä sähköisestä ympäristöstä, jota hän on eläessään käyttänyt, Kangas kuvailee.

Salasanat vaikka tallelokeroon

Useilla meistä on kymmeniä käyttäjätunnuksia ja salasanoja. Jos salasanojen takana on omaisuutta, siitä kannattaa antaa vinkki perillisille.

- Varsinaiseen testamenttiin käyttäjätunnuksia ja salasanoja ei kannata laittaa, koska ne muuttuvat jatkuvasti eikä testamenttia voi päivittää kuukausittain.

- On viisasta tallettaa viimeisimmät tunnukset ja salasanat vaikkapa suljetussa kirjekuoressa pankin tallelokeroon, josta ne löytyvät sitten perittävän kuoleman jälkeen.

- Samalla kun käy siellä lokerolla laskemassa obligaatiot ja kiillottamassa timantit, voi vaihtaa sen kirjekuoren, Kangas naurahtaa.

Varmaa tietoturvaa saa vain vasaralla

Sosiaalinen media - kuten Facebook ja Twitter - on monessa kodissa auki yötä päivää. Edes kuolema ei meitä siitä erota.

- Useimmiten ihmiset jatkavat ikään kuin kuolemanjälkeistä elämää Facebookissa ja Twitterissä. Kuolleet saavat syntymäpäiväonnitteluja suoraan automaattiohjelmalla.

- Edessä on hyvin vaikea ja työläs - joskaan ei mahdoton - projekti, jos aikoo saada kuolleen omaisen siirretyksi Facebookin tai Twitterin hautausmaalle.

Jos tietokoneessa on arkaluontoista tietoa, se kannattaa tuhota omin käsin - ja silloin kun itsessä vielä henki pihisee.

- Samalla tavalla kuin voi polttaa rakkauskirjeet, voi tuhota mekaanisesti myös sen tietokoneen, jolla on viestinyt ympäröivän maailman kanssa.

- On vain otettava kovalevy irti ja hakattava se vasaralla pieniksi palasiksi. Silloin niistä tiedon murusista ei ole enää muille iloa eikä itselle harmia siellä mullan alla.