Iskut Gazaan koettelevat Israelin ja Egyptin välejä

Israelin iskut Gazaan ja Hamasin vastaiskut raketein voivat johtaa sotaan, sanoo Suomen Lähi-idän instituutin johtaja Ari Kerkkänen. Alueelle tilanne heijastuu etenkin Israelin ja Egyptin suhteiden heikkenemisenä.

Israelin iskut Gazaan ovat johtaneet koston kierteeseen, joka voi eskaloitua maasodaksi, arvioi Suomen Lähi-idän instituutin johtaja Ari Kerkkänen.

- Uhka on totta kai olemassa. Tämänkaltainen operaatio on mahdollisesti edessä, mutta ei ole varmaa, meneekö se siihen asteeseen, että israelilaiset käyttävät maajoukkoja Gazassa.

Kerkkänen arvioi, että Israelin iskun ajoituksen taustalla saattaa olla Lähi-idän laajempi kuohunta.

- Israelissa on saatettu ajatella, että kun maailman huomio on kuitenkin enemmän kiinnittynyt Syyrian sisällissotaan, tässä voidaan tehdä rankaisutoimia Gazaa vastaan ilman että niillä on kansainvälisiä seurauksia, Kerkkänen sanoo.

- Jos näin on ajateltu, siinä on laskettu väärin.

Toisaalta Kerkkäsen mukaan iskun ajoituksen taustalla voi olla myös yksinkertaisesti se, että Hamas-johtaja Ahmed Jabari sattui olemaan iskupäivänä saavutettavissa.

Ari Kerkkänen ei kuitenkaan usko, että Gazan hyökkäys johtaisi toimiin esimerkiksi YK:ssa.

- Yhdysvallat ei tule hyväksymään Israelin toimien tuomitsemista YK:n turvallisuusneuvostossa, hän sanoo.

Israel hyökkäsi Gazaan viimeksi 2008-2009. Ilmaiskuissa ja niitä seuranneessa maahyökkäyksessä sai surmansa noin 1 400 palestiinalaista ja 13 israelilaista.

Egyptissä oli tuolloin vallassa Hosni Mubarak, joka piti yllä kohtuullisia suhteita Israeliin. Arabikevään jälkeiset vaalit nostivat Egyptissä valtaan Muslimiveljeskunnan Muhammed Mursin, jonka kannattajat odottavat entistä jyrkempää linjaa Israelin toimiin Gazassa.

- Tämä varmasti edelleen kiristää Israelin ja Egyptin välisiä suhteita, Ari Kerkkänen sanoo.

Kerkkäsen mukaan juuri tämän naapurisuhteen heikkeneminen jäänee Gazan iskujen kestävimmäksi seuraukseksi.