Milanon tuomiokirkko paikkaa rahapulaansa adoptiokampanjalla

Tuomiokirkko kärvistelee talouskriisissä, mutta rakennus on puhdistettava ilmansaasteiden vuoksi. Kirkko etsii nyt lahjoituksia rakennuksen kattokourujen ilmeikkäiden veistosten eli gargoilien avulla.

Ulkomaat

Italiassa Milanon tuomiokirkko kerää varoja adoptoimalla kirkon kattokourujen veistoksia eli gargoileja. Kirkko tarvitsee 25 miljoonaa euroa rakennuksen puhdistukseen. Kirkon marmori on puhdistettava säännöllisesti ilmansaasteiden vuoksi.

Tuomiokirkossa on 135 vedensyöksijöiksi kutsuttua hassua tai irvokasta veistosta. Ne ovat tyypillinen osa goottilaista arkkitehtuuria.

- Haluamme rohkaista ihmisiä olemaan päähenkilöitä tuomiokirkon historiassa, se on korvaamaton aarre, joka kuuluu koko ihmiskunnalle, kirkon johtajat ovat kannustaneet mahdollisia lahjoittajia.

Yli 100 000 euroa lahjoittaneiden nimi kaiverretaan adoptoidun gargoilin alle. Kampanja aloitettiin lokakuussa. Uutistoimisto AFP:n mukaan kirkko on saanut kahdeksan 100 000 euron lahjoitusta sekä useita pienempiä rahasummia.

Milanon tuomiokirkon rakentaminen aloitettiin 1387. Siitä tuli kaupungin rakastettu tunnus. Talouskriisin myötä Italiassa on pienennetty huomattavasti muun muassa kulttuuribudjettia. Italia on kohdentanut kulttuurialalle 0,21 prosenttia budjetistaan.

Lähteet: AFP