1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Gazan kaista

Israel luottaa Rautakupolin suojaan

Israelin mukaan sen ohjuspuolustusjärjestelmä on torjunut toista sataa Gazasta ammuttua rakettia. Israel kykenee tiettävästi ampumaan alas myös pitemmän kantaman ohjuksia.

Israelilaisesta Beer Shevan kaupungista laukaistiin raketteja vastaiskuna Gazasta tehdylle ilmaiskulle 15. marraskuuta 2012.

Israelin armeija ilmoitti torstai-iltana ampuneensa alas 105 Gazasta ammuttua rakettia. Raketteja torjutaan Iron Domeksi eli Rautakupoliksi nimetyllä ohjuspuolustusjärjestelmällä.

Israelilaisen asevalmistaja Rafaelin kehittämä järjestelmä otettiin käyttöön viime vuoden alussa. Se käyttää rakettien torjumiseen pieniä tutkalla ohjautuvia ohjuksia. Järjestelmän kantomatka on 70 kilometriä.

Israelin ilmoituksen mukaan järjestelmä on torjunut 80 prosenttia niistä raketeista, joita vastaan ohjuksia on ammuttu. Torjuntajärjestelmä jättää ohjuksen ampumatta, jos torjuttava raketti suuntaa asumattomalle alueelle.

Yhdysvallat tukee ohjuspuolustusta

Yhdysvallat tuki järjestelmän kehittämistä viime vuonna 205 miljoonalla dollarilla. Ohjuspatterin hinnaksi on arvioitu noin 50 miljoonaa dollaria.

Israelilla on käytössä neljä ohjuspatteria. Asevoimat ilmoitti ottavansa viidennen patterin käyttöön jo lauantaina, kaksi kuukautta suunniteltua aiemmin. Uuden patterin tutka on vanhoja edistyneempi, ja järjestelmä kykenee torjumaan myös isompia Fajr- ja Zelzal-tyyppisiä raketteja.

Israelin tiedetään käyttävän Rautakupoli-ohjustorjuntajärjestelmää ainakin viidellä paikkakunnalla. Sillä on turvattu ainakin Beerseban, Ashkelonin, Ashdodin, Eilatin ja Tel Avivin kaupunkeja. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Alkuperäisten suunnitelmien mukaan viidettä patteria suunniteltiin sijoitettavaksi Tel Avivin kaupungin suojaksi. Gazan palestiinalaistaistelijat ampuivat torstaina Tel Avivin liepeille kaksi rakettia, jotka eivät kuitenkaan osuneet kaupunkiin. Tel Avivin liepeille ammuttiin raketteja myös perjantaina.

Iso osa Gazan palestiinalaisten käyttämistä raketeista on varsin alkeellisia. Taistelijoilla on kuitenkin käytössään jonkin verran iranilaisia pidemmän kantaman ja suuremman kaliiperin raketteja.

Israel pitää uhkana myös Hizbollah-järjestöä, joka ampui noin 4 000 rakettia pohjois-Israeliin Libanonia vastaan käydyn sodan aikana. Israelin mukaan Hizbollah on sittemmin saanut käyttöönsä iranilaisia maaliin hakeutuvia ohjuksia, jotka kantavat kaikkialle Israeliin.

Torjunta kantaa pian ilmakehän yläpuolelle

Rautakupolin lisäksi Israel on kehittänyt torjuntajärjestelmiä myös pidemmän kantaman ohjuksia vastaan. Yhdessä Israelin kanssa kehitetyn Nuoli-nimisen järjestelmän on tarkoitus ampua alas Iranista ammuttuja ohjuksia.

Järjestelmän seuraava vaihe, Nuoli 3, kykenee torjumaan ballistisia ohjuksia ilmakehän ulkopuolella. Tämä järjestelmä on määrä ottaa käyttöön vuonna 2014. Nuolen ja Rautakupolin lisäksi Israel käyttää myös amerikkalaisia Patriot-torjuntaohjuksia.

Israelin sotilasviranomaisten mielestä ohjusten aiheuttama uhka on kasvanut. Maan sotilastiedustelun päällikkö arvioi aiemmin tänä vuonna, että Israelia kohti on tähdätty 200 000 erilaista ohjusta.