Selvitys: Latviassa pääsee laskettelemaan neljällä eurolla

Euroopan kuluttajaverkoston vertailun mukaan Ranskan, Italian ja Itävallan Alpeilla päivälipusta saa maksaa 45 - 62 euroa. Suomessa edullisin vertailussa mukana ollut laskettelukeskus oli Kalpalinna ja kallein Levi.

Eurooppalaisten laskettelukeskusten hinnoissa on huomattavia eroja, selviää Euroopan kuluttajaverkoston tekemästä vertailusta. Halvinta laskettelu on Itä-Euroopassa ja kalleinta Alpeilla.

Edullisimmin rinteeseen pääsee Latviassa, missä päivän hissilipun voi saada 4,31 eurolla. Lipulla tosin pääsee vain yhteen rinteeseen, joka on 250 metriä pitkä.

Ranskan, Italian ja Itävallan Alpeilla päiväliput maksavat yleensä 45 - 62 euroa, mutta rinnekilometrejäkin saa keskuksesta riippuen 65 - 1200.

Suomessa vertailun edullisin päivälippu on Kalpalinnassa, missä päivä rinteessä maksaa 26 euroa. Kalleinta on Levillä, missä päivälipusta saa pulittaa 37,50 euroa. Rinnekilometrejä Kalpalinnassa on neljä ja Levillä 44.

Kuuden päivän lipun hinta vaihtelee 45 eurosta Tsekeissä 309 euroon Sveitsissä. Latvian ja Tsekkien lisäksi myös Bulgariassa ja Slovakiassa on edullisia laskettelukeskuksia. Suomessa kuuden päivän liput maksavat 78 - 180 euroa.

Suomen kuluttajavirasto huomauttaa, että etenkin lapsiperheille riittävät usein pienemmät keskukset, joissa rinteitä on vain muutamia kilometrejä. Kuluttajavirasto kehottaa myös kysymään alennuksista ja perhe-eduista etukäteen, sillä kaikki keskukset eivät kerro niistä oma-aloitteisesti.

Vertailussa oli mukana tiedot 23:sta Euroopan kuluttajakeskusten verkostoon kuuluvasta maasta ja Sveitsistä. Mukana oli lähes 400 laskettelun ja murtomaahiihdon keskusta ja 10 sisähallia. Suomesta vertailussa oli mukana 16 hiihto- ja laskettelukeskusta.