Yhä useampi nainen on rakkausriippuvainen - tee rakkaustesti

Tänä päivänä terapeutin vastaanotolle saapuu yhä useammin ihminen, joka kärsii rakkausriippuvuudesta. Rakkausaddiktion merkki on esimerkiksi jatkuva uuden kumppanin etsiminen. Syyt riippuvuuteen löytyvät usein lapsuuden kokemuksista.

terveys
Nainen kantaa sydämen muotoisia ilmapalloja kadulla.
Maciej Kulczynski / EPA

Rakkausriippuvainen on melko uusi määritelmä ihmisestä, joka kärsii parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen liittyvistä haitallisista käyttäytymismalleista, kertoo erilaisia terapiapalveluja ja seksuaalineuvontaa tarjoavan Sexpo-säätiön psykoterapeutti Katja Hakosaari.

Meillä ei kouluteta vielä erikseen rakkausriippuvuuteen suuntautuneita terapeutteja ja aika harva vastaanotolle tuleva asiakaskaan on jo etukäteen osannut määritellä itsensä rakkausriippuvaiseksi. Rakkausriippuvuus on selvästi 2010-luvun ilmiö, Hakosaari toteaa.

Sexpo-säätiöllä (siirryt toiseen palveluun) ei ole vielä minkäänlaista tietoa rakkausriippuvaisten määrästä tai sairauden yleisyydestä.

Rakkausriippuvaisia on monenlaisia

Rakkausaddikti on riippuvainen huumaannuttavalle ihastumisen tunteelle ja nauttii kun saa vastakkaiselta sukupuolelta tai kumppanilta huomiota, ihailua ja hyväksyntää. Usein riippuvainen ripustautuu kumppaniinsa pakonomaisesti, pyrkii rajoittamaan kumppaninsa elämää ja käyttää viettelyä ja seksiä pitääkseen kumppanin itsellään. Rakkausriippuvainen sekoittaa flirtin ja seksuaalisen mielihyvän tunteen rakkauden tunteeseen.

Rakkausriippuvaiset voidaan karkeasti jaotella kahteen eri ryhmään. Toiset riippuvaiset hyppivät nopeasti suhteesta toiseen, kun taas toiset elävät pitkässä parisuhteessa. Seksuaaliterapeutti Anne Hievasen kokemuksen mukaan rakkausriippuvuus on nimenomaan naisten sairaus.

- Naiset etsivät tunnetta paikatakseen menneisyyden haavojaan. Miehet suuntautuvat helpommin hakemaan helpotusta toiminnan kautta. Tästä syystä miehille on tyypillisempää esimerkiksi seksiriippuvuus, Hievanen toteaa.

Lapsuuden haavat yritetään piilottaa

- Rakkausriippuvuus on osittain samanlainen riippuvuus kuin seksi- tai läheisriippuvuus, mutta jonkinlaisia sävyeroja kuitenkin löytyy, kertoo Sexpo-säätiön Katja Hakosaari.

Rakkausriippuvuuteen, kuten myös moniin muihin addiktioihin liittyy pakonomainen tarve harjoittaa jotakin toimintoa tai kokea tietynlainen tunnetila. Rakkausriippuvuuden, kuten myös peliriippuvuuden, alkoholiriippuvuuden ja ruokariippuvuuden taustalla on tarve kokea mielihyvää.

Yleensä addiktion kehittymiseen ovat johtaneet huonot lapsuusajan kokemukset. Perhe on voinut joutua johonkin kriisiin, jossa lapsi on jäänyt yksin omien tunteidensa kanssa.

- Lapsi on voinut tuntea hylkäämisen tai arvottomuuden tunnetta, jota ei ole käsitelty. Pakonomainen rakkauden ja rakastetuksi tulemisen tunteen etsiminen toimii ikään kuin laastarina, toteaa seksuaaliterapeutti Anne Hievanen.

- Jos ihminen huomaa jatkuvasti toistavansa samaa käyttäytymiskaavaa ja tuntee olevansa tilanteen kanssa umpikujassa, kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen, kertoo Sexpo-säätiöstä Katja Hakosaari.

Lisää rakkausaddiktiosta tänään perjantaina Ylen Puoli seitsemän -ohjelmassa (siirryt toiseen palveluun) TV1:ssä kello 18:30. Voit käydä tekemässä Rakkausriippuvuustestin (siirryt toiseen palveluun) Puoli seitsemän nettisivuilla.

Puoli seitsemän / Anna-Reeta Eksymä