1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Pikkuvauvoilla suurempi riski joutua sairaalaan influenssan takia

Influenssan ennaltaehkäisy vauvoilla on hankalaa, koska alle puolen vuoden ikäisille lapsille ei ole olemassa influenssarokotetta.

terveys

Alle kuuden kuukauden ikäisillä vauvoilla on huomattavasti suurempi riski joutua sairaalaan influenssan vuoksi kuin isommilla lapsilla, selviää Turun yliopiston tuoreesta väitöstutkimuksesta. Vauvoilla influenssan ennaltaehkäisy on hankalaa, koska alle puolen vuoden ikäisille lapsille ei ole olemassa influenssarokotetta.

Väitöstutkimuksen tekijän lääketieteen lisensiaatti Heli Silvennoisen mukaan alle puolivuotiailla lapsilla influenssarokotuksia on tutkittu vähän. Pienet vauvat ovat hankalia tutkittavia, koska heillä on äidiltä passiivisesti istukan kautta saatuja vasta-aineita ja heidän immuniteettinsa on vielä keskeneräinen.

- Muutamissa ulkomaisissa tutkimuksissa on annettu rokotuksia 2 - 4 kuukauden ikäisille vauvoille, mutta heidän rokotuksista kehittämänsä immuunivaste on ollut selkeästi huonompi kuin vanhemmilla lapsilla. Toisaalta erityisiä haittavaikutuksiakaan ei ole havaittu, Silvennoinen selittää.

Silvennoisen tutkimuksessa tarkasteltiin influenssan takia sairaalahoitoon joutuneita alle 17-vuotiaita lapsia 16 vuoden ajanjaksolla. Tutkittavat lapset, joita oli 401, olivat olleet hoidettavana Turun yliopistollisessa keskussairaalassa vuosina 1988 - 2004.

Alle puolivuotiaiden ryhmässä sairaalaan joutui influenssan takia vuosittain keskimäärin 276 lasta 100 000:sta, kun koko alle 17-vuotiaiden ryhmässä vastaava määrä oli 36 lasta 100 000:sta.

Vauvan voi suojata parhaiten rokottamalla perheenjäsenet

Silvennoisen mukaan vauvat otetaan sairaalaan herkemmin muun muassa sen takia, että heidän oireensa ovat usein epätyypillisiä.

- Ihan pienillä influenssan taudinkuva on epämääräinen, eikä nuhan ja yskän kaltaisia hengitystieoireita välttämättä ole. Vauvan ollessa kuumeinen tuleekin aina miettiä, voiko kyseessä olla vakava bakteeri-infektio, Silvennoinen selittää.

Yli puolet alle puolivuotiaista influenssaa sairastavista vauvoista otettiin sairaalaan alkuvaiheen sepsisepäilyn takia.

Silvennoisen mukaan paras keino suojata alle puolivuotiaat vauvat influenssalta olisi rokottaa raskaana olevat äidit sekä vauvojen perheenjäsenet ja muut heidän kanssaan lähikontaktissa olevat. Raskausaikana äidistä siirtyy sikiöön istukan kautta vasta-aineita, jotka suojaavat lasta vielä muutaman kuukauden ajan syntymän jälkeen.

Lue seuraavaksi