1. yle.fi
  2. Uutiset

Kahden kroaattikenraalin sotarikostuomiot kumottiin

Toinen vapautetuista on korkea-arvoisin kroaattiupseeri, joka on tuomittu Jugoslavian hajoamissodista.

Ulkomaat

Vetoomustuomioistuin on kumonnut kahden korkea-arvoisen kroatialaisen kenraalin sotarikostuomiot, jotka oli langetettu Jugoslavian 1990-luvun hajoamissotien aikaisesta operaatiosta.

Haagin kansainvälinen tuomioistuin määräsi Ante Gotovinan ja Mladen Markacin vapautettaviksi välittömästi. Kroatian pääministeri Zoran Milanovic on lähettänyt erityiskoneen hakemaan heidät Haagista kotiin.

Gotovina on korkea-arvoisin Kroatian armeijan upseeri, joka oli tuomittu Balkanin sodista. Hän komensi Kroatian armeijaa kiistellyn operaation aikana. Markac toimi poliisikomentajana.

Viimevuotisessa tuomiossa heidät katsottiin syyllisiksi sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan vuoden 1995 hyökkäyksessä, jossa Kroatia ajoi serbejä pois Krajinan alueelta. Gotovina tuomittiin 24 vuodeksi vankeuteen. Markacin tuomio oli 18 vuotta.

Myrskyksi kutsutussa operaatiossa kuoli noin 600 ihmistä ja yli 200 000 häädettiin kodeistaan. Tuomion mukaan kroaattijoukot käyttivät tarkoituksella tykistöä neljän kaupungin siviilejä vastaan ja valitsivat kohteiksi sairaaloita ja muita siviilikohteita.

Vetoomuksen käsittelyssä kolme tuomaria viidestä katsoi, ettei tuomioille ollut kylliksi perusteita. Perusteiden mukaan näyttö ei riittänyt sen tueksi, että siviilikohteiden tuhoaminen olisi ollut tarkoituksellista.

Samalla käytännössä kumoutuivat syytökset koko Kroatian sodanaikaista johtoa vastaan.

Päätös kuohuttaa Serbiassa

Gotovinan ja Markacin tuomio oli poikkeuksellinen: Jugoslavian hajoamissotien rikoksia varten vuonna 1994 perustetussa tuomioistuimessa ei juuri ole annettu langettavia tuomioita serbisiviilien vastaisista julmuuksista. Epätavallinen on myös tuomion purkaminen.

Serbia onkin syyttänyt tuomioistuinta epätasapuoliseksi. Serbian presidentin Tomislav Nikolicin mukaan päätös on poliittinen ja avaa vanhoja haavoja naapurimaiden välillä.

Serbialainen Blic-lehti kommentoi perjantaista päätöstä skandaalina. "Aivan kuin Operaatio Myrskyä ei olisi koskaan tehtykään", lehti kirjoittaa.

Kroatiassa puolestaan tuomiot herättivät viime vuonna länsimaiden vastaista kuohuntaa. Tuhannet sotaveteraanit kerääntyivät Zagrebiin vastustamaan Kroatian EU-jäsenyyttä. Kroatiasta on määrä tulla EU-maa ensi kesänä.

Pääministeri Zolan Milanovic vakuutti Haagin perjantaisen päätöksen jälkeen, ettei Kroatia aio luistaa sotarikollisten oikeudenkäynneistä.

– Sodassa tehtiin virheitä, joista Kroatia on vastuussa ja jotka se hyvittää, Milanovic sanoi.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi