Massinen: Alueellisuus heikkenee

Mediakentällä on käynyt kova myllerrys viime aikoina Varsinais-Suomessa. TS-Yhtymä irtisanoi 60 työntekijäänsä, ja paikallisradiot ovat vähentäneet alueellista sisältöä. Pitkän linjan mediavaikuttaja uskoo, että verkkouutisten maksullisuus lisääntyy.

paikallisradio
Turun Sanomien entinen päätoimittaja Aimo Massinen vieraili Yle Turun toimituksessa.
Kalle Mäkelä / Yle

TS-Yhtymä ilmoitti tällä viikolla irtisanovansa 60 henkilöä. Samalla TSTV-kaapelikanavan toiminta päättyy kokonaan vuoden loppuun mennessä. Myös paikallisradiot ovat muuttaneet toimintaansa viime vuosien aikana Turun seudulla.

Yle Turku tiedusteli turkulaisen, pitkän linjan toimittajan Aimo Massisen ajatuksia mediamyllerryksen keskellä. Turun Sanomien entinen päätoimittaja Massinen toteaa, että paikallinen uutisointi on näivettymässä:

Turun Sanomien toimituksesta potkitaan pois 20 henkilöä. Voiko jäljelle jääneellä väkimäärällä tehdä laadukasta lehteä?

Ainahan lehteä pystyy tekemään pienelläkin joukolla, mutta ajan myötä laatu toki kärsii. Onhan lehdellä käytössään uutistoimistojen palvelut sekä erilaisia yhteistyömalleja muiden lehtien kanssa. Pitää kuitenkin muistaa, että laadukasta lehteä paikallisesta näkökulmasta ei voi tehdä ilman hyvää paikallista toimitusta.

Ihmiset on totutettu maksuttomiin verkkopalveluihin, mutta ilmaisen sisällön tarjoaminen päättyy jossakin vaiheessa.

Aimo Massinen

Uskon kuitenkin, että lehti tulee säilyttämään asemansa maakuntalehtenä, mikäli sitä ei nyt panna ihan henkihieveriin erilaisten leikkausten johdosta.

Myös paikallisradiot ovat muuttaneet toimintaansa viime vuosina. Onko vaarana, että alueellinen näkyvyys heikkenee alueilla?

Onhan se paikallinen näkyvyys jo heikentynyt. 80-luvun puolivälissä perustettujen paikallisradioiden lähtökohtana oli nimenomaan se paikallisuus. Nykyään paikallisradiot ovat muuttuneet musiikkikanaviksi, joissa paikallisuutta on lopulta vain murto-osa sisällöstä.

Paikallisradiot ovat kuitenkin olleet taloudellisissa vaikeuksissa aina. Näin niitä on jouduttu muokkaamaan ja samalla ohentamaan paikallista ohjelmatuotantoa.

Paikallisradioiden jälkeen tulivat kaapelitelevisiot, mutta esimerkiksi TSTV-kaapelikanavan toiminta päättyy vuoden loppuun mennessä. Miksi näin?

Turun Kaapelitelevisio, josta Turun Sanomat omisti enemmistön, oli kannattava yritys. Turku TV:n ohjelmatuotanto ei kuitenkaan ollut missään vaiheessa kannattavaa. Nyt on sitten katsottu, että tällainen laaja mediatuotanto ei ole enää oleellista kyseiselle lehtiyhtiölle.

Pitää muistaa, että laadukasta lehteä paikallisesta näkökulmasta ei voi tehdä ilman hyvää paikallista toimitusta.

Aimo Massinen

Mediatalojen seuraava haaste on keksiä, kuinka verkkosisällöillä saataisiin tuotettua enemmän voittoa. Uskotko, että kuluttajat ovat valmiita maksamaan esimerkiksi nettiuutisista?

Nettimaailmasta ei ole kukaan vielä keksinyt sellaista rahavirtaa, jolla voitaisiin kattaa esimerkiksi lehtitalossa muu ohjelmatuotanto. Ehkä tietty osa kuluttajista on valmiita maksamaan verkkosisällöistä, mutta en usko, että enemmistö olisi siihen valmis.

Ihmiset on totutettu maksuttomiin verkkopalveluihin, mutta ilmaisen sisällön tarjoaminen päättyy varmaan jossakin vaiheessa.

Kansalaisjournalismi on yksi tapa säästää mediatalon kustannuksissa. Esimerkiksi lehtitalo voi julkaista lukijoiden kirjoittamia blogeja verkossa. Mikä on oma näkemyksesi asiasta?

Kansalaisjournalismi voi tuoda tiettyä lisäarvoa, mutta se ei koskaan korvaan ammattimaista ja laadukasta journalismia. Laadukasta journalismia kaivataan ja sitä tullaan jatkossakin harjoittamaan. Sen oheen on kuitenkin kasvanut kaikenlaista rikkaruohoa.

Itsekin kirjoittelen kaikennäköistä ja sählään siellä Facebookissa. Tälläkin hetkellä netistä voi löytää kaikenlaista sisältöä, mikä ehkä sivuaa journalismia, mutta ei kuitenkaan korvaa sitä normaalia tiedonvälitystä.