Rapeat muurahaiset dippikastikkeella huomisen ruokaa?

Tanskassa saa rapeita muurahaisia dippikastikkeella. Ruotsissa syödään kaneja. Ruotsalaisen keittiöpäällikön mukaan hienostelu ruoan parissa vähenee, mutta hauskuus ja leikkisyys kasvaa.

Kuva: YLE / Raila Paavola

Euroopasta ja Aasiasta rantautuvat uusimmat ruokasuuntaukset myös Ruotsiin ja muihin Pohjoismaihin. Ruotsalainen keittiöpäällikkö Michael Bäckman vieraili Lappeenrannassa kertomassa uusimmista ruokatrendeistä.

Lehdet ovat pullollaan kuvia ja artikkeleita ruoasta. Ihmiset syövät harvemmin ravintoloissa. Myös annoskoot ovat pienentyneet, ja ruotsalaiset syövät yhä enemmän tavallista ruokaa. Hienostelun sijaan tärkeämpää ovat puhtaat raaka-aineet, yhdessäolo ja hauskanpito.

Leipä on taas suosiossa

Pitkään pannassa ollut leipä on tullut takaisin. Tukholmaan on tullut useita voileipäpaikkoja. Annoksesta 20 prosenttia on leipää ja 80 prosenttia täytettä.

- Voileivät on tehty erittäin houkutteleviksi ja kauniiksi. Myös sulatetut juustovoileivät  ovat tulleet takaisin. Espanjalainen Cien Montaditos -pikaruokaketju on erikoistunut juuri voileipiin ja myy niitä todella edullisesti. Voileipäketjun odotetaan leviävän kaikkialle Eurooppaan, sanoo keittiöpäällikkö Michael Bäckman.

Kania pöytään

Uusin ruoka-aine Ruotsissa on kaninliha, joka on hyvä proteiinin lähde, kertoo Bäckman.

-Tein kanipataa koululaisille, mutta en hennonnut kertoa oppilaille, että ruoka oli tehty kaninlihasta. Ongelma on se, että harva haluaa syödä söpöä kania.

Raaka-aineesta on myös pulaa, sillä Ruotsissa ei ole vielä tarpeeksi kaninlihan tuottajia.

Hyönteisiä myös lautaselle

Aasiassa ja Amerikassa syödään jo paljon hyönteisiä ja toukkia eri tavoin valmistettuina. Ne ovat myös hyvin ravintorikkaita, ja niistä saa myös paljon proteiineja.

Ennakkoluulot hyönteisiä kohtaan ovat kuitenkin meillä Pohjoismaissa vielä liian suuria.

-Tanskassa saa jo rapeita muurahaisia diippikastikkeella Tulevaisuudessa hyönteisten syöminen ei ole sen kummempaa kuin perunalastujen syönti, kertoo keittiöpäällikkö Bäckman.

Alkoholittomien juomien suosio kasvaa

Tulevaisuudessa alkoholipitoisten juomien kulutus vähentynee. Ruotsissa alkoholittomien juomien myynti on lisääntynyt 26 prosenttia, sanoo täysin raitis keittiöpäällikkö  Bäckman.

- Hyvä, että ravintoloissa  alkoholijuomien vaihtoehtona on tarjolla muutakin kuin vettä.

Alkoholittomia maukkaita ja täyteläisiä mehuja valmistaa jo useampi ruotsalaisyritys.