1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

The Economist sai Ranskan hallituksen takajaloilleen

Virallinen Ranska ei vaikuttunut brittilehden analyysista, jonka mukaan tuhlaavainen ja kilpailukyvytön Keski-Euroopan maa on kohta talouskriisin keskiössä.

Ranska on suivaantunut brittilehti The Economistin artikkelista, jossa Ranskaa kuvataan aikapommiksi Euroopan ytimessä. The Economistin mukaan Ranska saattaa talousongelmillaan vielä jättää varjoonsa niin Portugalin ja Italian kuin Espanjan ja Kreikankin.

Rohkean väitteen lisäksi Ranskan hallitusta ärsyttää kansikuva, jossa sinivalkopunaisen nauhan sitomasta patonkinipusta lähtee sytytyslanka.

Artikkelissa kannetaan huolta presidentti Francois Hollanden talousuudistuksista. Lehden mukaan ne saattavat vähäpätöisyydessään vaarantaa euron tulevaisuuden. Ranskan julkinen kulutus on yletöntä ja kilpailukyky olematon, lehti kirjoittaa.

Hallitus kiistää väitteet ja moittii lehteä tasapuolisuuden puutteesta.

Tällä haavaa Ranskan tilanne on hyvä; maata pidetään melkein Saksan kaltaisena sijoitusten turvasatamana, ja valtio saa velkaa parin prosentin korolla.

Monet ekonomistit ja EU:n asiantuntijat kuitenkin epäilevät vahvasti, pystyykö Ranska ensi vuonna alentamaan budjettivajeensa kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Torstaina kerrottiin, että Ranskan kansantalous kasvoi vuoden kolmannella neljänneksellä 0,2 prosenttia eli yllättävän paljon.

Viime viikolla Hollanden hallitus puolestaan esitti yllättäen yrityksille 20 miljardin euron vuotuista veronkevennystä alentaakseen työllistämisen kuluja.