D-vitamiinisotku naurattaa ihmisiä

Itä-Suomen yliopisto kokoon keittämä vitamiinisoppa ei ole hetkauttanut D-vitamiinin myyntilukuja. Kansalaisia koko sekasotku huvittaa. Marraskuun 16. päivä Itä-Suomen yliopisto myönsi mitanneensa D-vitamiinipitoisuudet puutteellisesti ja pahoitteli aiheuttamaansa kohua.

Kuva: Yle

D-vitamiinivalmisteista saadut ristiriitaiset tiedot eivät ole herättäneet kansalaisissa ainakaan luottamusta viime viikkoina. Moni on seurannut soppaa huvittuneena.

- Naurattaa. Miksi yliopisto lähtee tuommosta tutkimusta tekemään, jos sillä ei ole mitään meriittiä siihen, että asia on näin, Arvo-niminen mikkeliläismies kysyy.

- Huvittuneella mielellä olen seurannut näiden ristiriitaisten tutkimusten perusteella. Itse en käytä D-vitamiinivalmisteita, koska en tarvitse. Syön hyvin, puumalalainen Arvi Ikonen puolestaan pohtii.

D-vitamiinia säännöllisesti käyttävä mikkeliläinen Laura Viherpelto ei ole lopettanut tuotteiden käyttöä. Kohu ei ole muuttanut mielikuvaa valmisteista.

- Eipä oikeastaan, kun se on niin ristiriitaista kun jotkut sanovat yhtä ja toiset toista.

Myynti ei notkahtanut

D-vitamiini-tutkimuksesta syntynyt soppa ei ole juurikaan heikentänyt ihmisten luottamusta vitamiinivalmisteisiin. Esimerkiksi Mikkelin apteekeista kerrotaan, ettei D-vitamiinien myynti ole vähentynyt.

- Paljon ollaan kyllä saatu keskustella näistä asioista, paljon enemmän kuin tavallisesti. Joitakin huolestuneita valmisteiden käyttäjiäkin on käynyt täällä kyselemässä. Mutta yleensä ottaen myyntiin ei ole ollut vaikutusta lukuunottamatta ensimmäistä viikkoa tutkimuksen julkaisun jälkeen, kun otimme kaikki valmisteet pois myynnistä, proviisori Jyri Saastamoinen Mikkelin Ensimmäisestä Apteekista kertoo.

Sama viesti tulee myös kilpailijalta Otso Apteekista.

- Aluksi hyvät arviot saaneet valmisteet myivät enemmän, mutta myynti ei ole notkahtanut. Minusta suomalaiset saavat D-vitamiinia ylipäätään vieläkin liian vähän, ja sille asialle tämä kohu ei kyllä tehnyt hyvää, proviisori Jarkko Suvinen sanoo.

_Lisätty 16.11. klo 14.35: Itä-Suomen yliopisto myönsi, että D-vitamiinitutkimuksessa käytetty mittausmenetelmä oli puutteellinen. _