Energiaosaamista Kymenlaaksosta Afrikkaan asti

Kap verdeläinen energiatehokkuutta edistävä keskus suunnittelee yhteistyötä Biosampo-hankkeen parissa touhuvan Kouvolan seudun ammattiopiston kanssa.

Länsi-Afrikka
Mahama Kappiah ja Tomi Höök Kouvolan seudun ammattiopiston tiloissa Anjalassa.
Eijaleena Martikainen / Yle

Kouvolan seudun ammattiopiston Biosampo-hankkeen avulla rakennetaan nyt järjestelmää jolla yli 300 miljoonaa ihmistä Länsi-Afrikassa saisi tehokkaammin energiaa, kertoo kap verdeläisen energia-alan yrityksen toimitusjohtaja Mahama Kappiah.

- Länsi-Afrikasta löytyy öljyvarantoja, mutta ne eivät riitä, eikä niitä hyödynnetä tarpeeksi tehokkaasti, Kappiah sanoo.

Kappiah kuuli Kouvolan Anjalassa sijaitsevasta Biosammosta yrityksensä EU-yhteyksien kautta.

Biosammon projektivastaava Tomi Höök kertoo, että kansainvälisten verkostojen luominen on eneriga-alan koulutuksen tärkeimpiä tavoitteita.

- Tarkoituksena on jatkossa kouluttaa afrikkalaisia yhteistyökumppaneita täällä Anjalassa. Koulutus annetaan täällä. Koulutamme aluksi 5-10 afrikkalaista opettajaa, Höök kertoo.

Hyödyntämätön hyödylliseksi

Höökin mukaan Länsi-Afrikassa on kova tahto hyödyntää uusiutuvia energianlähteitä enemmän ja tehokkaammin.

- Taustalla on se, että Afrikassa ei ole varaa kulkea samaa polkua kuin me täällä kuljemme. Vaikka heillä on öljyä ja uusia esiintymiäkin on löytynyt, he haluavat silti hyödyntää uusiutuvaa energiaa tehokkaammin. Tällä hetkellä tehokkuus on niin alhainen, että he tarvitsevat koulutusta.

Biomassamateriaalia Länsi-Afrikasta löytyy paljon.

Biosammon avulla yli 300 miljoonaa länsi-afrikkalaista saisi tehokkaammin energiaa.

Mahama Kappiah

- On paljon kaikkea hyödyntämätöntä materiaalia, kuten sahanpuru. Lisäksi on paljon kaikenlaisia eksoottisempia materiaalieja: palmuöljyn kivet, riisinkuori, kookospähkinän kuoret ja muut osat ja banaaninlehdet, Höök luettelee.

Kap Verdestä Anjalaan asti matkannut Mahama Kappiah kertoo huvittuneena, että kun Suomessa energiaa tarvitaan lämmittämiseen, Afrikassa sitä tarvitaan viilentämiseen.

- Tarvitsemme energiaa kuumuuden viilentämiseen,ja ilmastointiin. Lisäksi toki myös julkiseen valaistukseen ja ruoanlaittoon, Kappiah luettelee tärkeimpiä tarpeita.