Ruotsidemokraattien nokkamiesten kato jatkuu

Videolle tarttunut rasistinen nimittely, huorittelu ja rautaputkien heiluttelu on saanut kolmannenkin ruotsalaispoliitikon luopumaan tehtävistään.

Ulkomaat

Ruotsin maahanmuuttovastaisen puolueen huipulla käy kato internetissä julkaistun videon vuoksi. Kolmaskin kohuvideolla esiintynyt ruotsidemokraattien nimekäs jäsen on jättänyt tehtävänsä. Christian Westling on Tukholman kaupunginhallituksen varajäsen ja puolueensa ulkopoliittisen neuvoston jäsen.

Westling luopuu tehtävistään vapaaehtoisesti, kertoo puolueen Tukholman-piirijärjestön johtaja Linus Bylund Ruotsin radiossa. Bylundin mukaan Westling perustelee päätöstään sillä, ettei halua olla puolueelleen rasitteeksi. Puolueen vakaumuksellisena jäsenenä hän kertoo jatkavansa.

Ilmoittaessaan päätöksestään Westling ei halunnut kommentoida Express-lehteen vuotaneen videon kohtaa, jossa puoluetoverit naljailevat humalaiselle Westlingille yhteyksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Miehet myös uhoavat kadulla rautaputket käsissään, ja kansanedustaja Erik Almqvist solvaa ulkomaalaistaustaista miestä ja tätä puolustanutta naista.

Puoluesihteeri kovistelee Expresseniä

Tätä ennen kohu on jo johtanut Almqvistin erottamiseen ruotsidemokraattien puoluehallituksesta ja talouspoliittisen neuvonantajan tehtävistä. Syrjään ainakin toistaiseksi on vetäytynyt myös toinen kansanedustaja, puolueen oikeuspoliittinen vastaava Kent Ekeroth.

Ruotsidemokaattien puoluesihteeri Björn Söder vaati perjantaina, että Expressen esittää kaiken hallussaan olevan videomateriaalinen leikkaamattomana.

– Julkaisemattomassa materiaalissa on joko kohtia, jotka eivät kiinnosta Expresseniä, tai lehti aikoo venyttää julkaisua lypsääkseen lisää rahaa. Se ei mielestäni ole vakavamielistä poliittista journalismia, Söder sanoi Ruotsin radion Ekot-lähetyksessä.

Expressenin päätoimittajan Thomas Mattssonin mukaan vaatimus on aivan kohtuuton puolueelta, jonka toimia Expressen tutkii. Ruotsidemokraatit ovat itse liimanneet tämän aineiston kokoon, Mattsson sanoo.