Biokaasua pumpataan kohta auton tankkeihin

Ammattiopisto Livian Tuorlan rakennuksilla lämmityskausi on alkanut ja osa lämmöstä sekä sähköstä tuotetaan koulutilan omalla biokaasuvoimalalla. Maataloustiimin vetäjä uskoo, että tulevaisuudessa biokaasusta riittää energiaa kokonaiselle kylälle.

biokaasu
Ammattiopisto Livian Tuorlan rakennuksilla osa lämmöstä sekä sähköstä tuotetaan koulutilan omalla biokaasuvoimalalla.
Lassi Lähteenmäki / Yle

Biokaasun tuotanto on kääntynyt Suomessa nousuun muutaman tasaisen vuoden jälkeen. Loimaalla on käynnistynyt selvitys, jossa etsitään laitoksille soveliaita paikkoja.

Kiinnostus biokaasun käyttämiseksi liikenteen polttoaineena on myös kasvussa. Alan ennusteiden mukaan biokaasun tankkausverkosto on tulossa Lounais-Suomeen lähivuosina.

Biokaasun käyttö on hyvä tapa muuntaa ilmastolle erittäin haitallinen metaani hiilidioksidiksi. Ammattiopisto Livian maataloustiimin vetäjä Veli-Matti Jalli sanoo, että esimerkiksi Tuorlan koulutilalla kotieläinten lanta, järviruoko, ylijäämäsäilörehu ja muu biomassa jalostetaan biokaasuksi.

- Se kannetaan reaktorin sisälle ja jauhetaan, hienonnetaan, pumpataan ja pyöritellään tietyssä lämpötilassa. Bakteerit oikeastaan sen työn tekevät, Jalli toteaa.

Näen tämän koko kyläyhteisön energiapalettina. Demonstroimme koulun alueella, miten lämpö syötetään pieneen kyläverkkoon.

Veli-Matti Jalli

Energiaa koko kylälle

Mädätyskierroksella biomassasta irrotetaan metaani. Loppuosa on hajutonta ja helppokäyttöistä ravinnetta peltokasveille. Tuorlan laitosta startattiin keväällä, mutta nyt talven lähestyessä laitokselta odotetaan omaa osuutta koulutilan kiinteistöjen lämmitykseen ja sähköntuotantoon.

Jalli uskoo, että laitteiden kehittyessä malli voisi toimia muillakin tiloilla.

- Näkisin tämän koko kyläyhteisön yhtenä energiapalettina. Me täällä koulun alueella demonstroimme sitä, miten se lämpö syötetään pieneen kyläverkkoon.

Biokaasua auton tankkiin

Valtiolta olisi saatavilla erilaista tukea bioenergiaratkaisuihin, mutta tukitoimet ovat usein byrokraattisia tai ne rajoittavat liikaa itse toimintaa. Lisätukea toivotaan senkin takia, että biokaasulaitos puhdistaa vesistöä kun tuore ruoko leikataan rannoilta hyötykäyttöön.

- Samalla voidaan tuoda pohjasedimentissä olevia fosfori- ja typpivarantoja uudestaan pelloille ravinteeksi, Jalli sanoo.

Liikenteen polttoaineena biokaasu houkuttelee nyt enemmän. EU-komission tuore linjamuutos jarruttaa ruokakasveista tehdyn bioetanolin käyttöä, mutta antaa kasvutilaa biokaasulle, joka syntyy pääasiassa jätteistä.

Nykyhinnoilla biokaasua olisikin kannattavampaa pumpata ajoneuvon tankkiin kuin talon lämmityskattilaan. Suomessa kehitetty kaksipolttoaineinen traktori voisi olla hyvä biokaasun käytön vauhdittaja. Ruotsissa autoilijoita palvelee jo 200 biokaasutankkauspistettä.