Hyppää sisältöön

Keskusta: Kokoomus pullikoi muita vastaan

Keskusta vastaa kokoomuksen arvosteluun Rovaniemen kaupunginhallituksen kokoonpanosta syntyneeseen erimielisyyteen. Keskustan mukaan kokoomus on ainoa ryhmä, joka ei hyväksy aiemmin tehtyä sopimusta paikkojen jakamisesta.

Kokoomus haluaa, että kaupunginhallitukseen tulisi 12 jäsentä. Silloin toiseksi suurin valtuustoryhmä kokoomus saisi yhden paikan enemmän kuin SDP. Muut puolueet taas kannattavat aiemmin esillä ollutta 11 jäsenen kaupunginhallitusta, jolloin kokoomus saisi saman verran paikkoja kuin SDP ja perussuomalaiset.

Puolueiden välisiä neuvotteluja luottamuspaikoista vetää suurimman valtuustoryhmän keskustan Esa Pasma. Pasman mukaan kaikki muut ryhmät kokoomusta lukuunottamatta hyväksyvät aiemmin sovitun paikkajaon.

- On sovittu, miten menetellään jos tulee tasatilanne. Paikkoja ei arvota, vaan äänestäjät ratkaisevat. Ei näitä asioita voi lähestyä sillä tavalla, että miten vaalitulos tällä kertaa sattumalta minun puoluettani kohtelee, vaan täytyy olla yleisesti hyväksytty, moraalisesti kestävä äänimäärästä lähtevä tulkinta, jota sovelletaan vaali toisensa jälkeen.

"Kuin kohtalon ivaa"

Samankaltainen tilanne oli Rovaniemellä vuonna 2005 kuntavaalien jälkeen. Pasman mukaan aiemmin sovittu tapa jakaa paikkoja sopi vielä tuolloin myös kokoomukselle.

- Kuin kohtalon ivaa, silläkin kertaa paikka, josta lista katkaistaan, sattui kokoomuksen ja demareiden välille. Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien ennen vaaleja solmimalla vaaliliitolla oli sama valtuutettujen määrä kuin sosialidemokraateilla. Mutta sillä kertaa kokoomuksen ja kristillisdemokraattien vaaliliitolla oli isompi äänimäärä, joten tasapeli ratkaistiin sillä perusteella, Pasma muistelee.

Pasma sanoo, että sopimus paikkojen jaosta Rovaniemellä on perustunut vaalitulokseen eikä kabinettipolitiikkaan tai arvontaan.

- Se sopi kokoomukselle vuonna 2005, kun se oli heille edullinen. Sen jälkeen tasatapausta ei ole sattunut. Kun tasatapaus sattuu vuonna 2012, niin se ei enää sovikaan heille.

Pienillekin jotakin

Pasma myöntää, että Rovaniemellä käytössä oleva laskennallinen järjestelmä luottamuspaikkojen jaosta suosii suuria valtuustoryhmiä ja sortaa pienempiä.

- Aina on menetelty sillä tavalla että ensin on laskettu paikat laskennallisesti, jotta on päästy alkuun. Sen jälkeen on poliittisesti neuvoteltu, mikä ryhmä minkäkin paikan pienemmille ryhmille antaa, jotta lopullinen kokoonpano mahdollisimman tarkasti vastaa äänestäjien tahtoa, Pasma sanoo.

Puolueet jatkavat edelleen neuvotteluja Rovaniemen kaupungin luottamuspaikkojen jaosta.

.
.