1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirkon jäsenyys

Kristityt nuoret huolissaan kirkon jäsenkadosta

Kirkosta kaikkoavista jäsenistä huolimatta Maata Näkyvissä -festivaali kokoaa tänäkin viikonloppuna kymmeniä tuhansia nuoria Turkuun. Jäsenkato on saanut Turun seurakunnat järjestämään erilaisia erikoismessuja.

kirkon jäsenyys
Maata Näkyvissä-festareilla tunnelma on katossa.
Maata Näkyvissä-festareilla tunnelma on katossa. Heikki Peräaho

Kristityt nuoret ovat huolissaan kirkon viime vuosien runsaasta jäsenkadosta. Luterilaisen kirkon pitäisi nyt vakavasti pohtia, miten ihmiset saataisiin takaisin kirkon piiriin.

Festivaalin vapaaehtoistyöntekijöihin kuuluva Samuli Luomarantaa surettaa ihmisten kaikkoaminen kirkosta. Mitään yhtä syytä on vaikea osoittaa.

- Kyllä tätä varmasti paljon on kirkon piirissä pohdittu, mutta konkreettisia toimenpiteitä ei oikein tunnu löytyvän, Luomaranta pohtii.

- Tällainen iso tapahtuma on kyllä omiaan kokoamaan samanmieliset nuoret yhteen. Minä ainakin tulen tänne vakaumuksen, en tavan vuoksi. Toki täällä tapaa myös paljon tuttuja vuosien varrelta ja se on kivaa.

Periaatteessa kirkon sanoma on maailman parasta, mutta nykymuodossaan se on aika vierasta useimmille.

Samuli Luomaranta

Erikoismessuista apua jäsenkatoon?

Muutamissa turkulaisissa seurakunnissa on myös pohdittu jäsenkatoa ja päädytty järjestämään muun muassa erilaisia erikoismessuja kirkkokansalle. On Heavymessua, Dancemessua, ja nyt uusimpana Äijämessu.

- Onhan se tietysti hienoa, että on esimerkiksi Heavymessuja, mutta ei sekään kaikille sovi. Jotain muutakin pitäisi olla, evästää Samuli Luomaranta.

- Periaatteessa kirkon sanoma on maailman parasta, mutta nykymuodossaan se on aika vierasta useimmille. Pitäisi vakavissaan keksiä uusia, houkuttelevampia tapoja.

Viikonlopun aikana Turkuhalliin ja Messukeskukseen odotetaan yhteensä noin 25 000 kävijää. Maata Näkyvissä -festivaalia vietetään Turussa nyt jo 28. kerran.

Lue seuraavaksi