Vauvoille on tarjolla yhä enemmän kulttuuria

Pienille lapsille on tarjolla aiempaa enemmän musiikkielämyksiä, mutta myös muuta kulttuuria. Tämän on huomannut myös Helsingin kaupunginorkesteri, joka on kutsunut kummilapsikseen kaikki tänä vuonna syntyneet helsinkiläiset.

kulttuuri
Vauvoja ja vanhempia Nalle Nappisilmä -konsertissa.
Nalle Nappisilmä viihdyttää helsinkiläisvauvoja yhdessä kaupunginorkesterin kanssa.Yle

Helsingin kaupunginorkesterilla on näinä päivinä erikoinen solisti, Nalle Nappisilmä. Nappisilmän avulla orkesterin on määrä hurmata kaikki tänä vuonna syntyneet helsinkiläislapset. Konserttien perusteella vastaanotto on ollut varsin lupaavaa ja orkesterin kutsuun on vastannut parisen tuhatta helsinkäisperhettä.

Nallen konserttia kuulemaan tulleet Leo Helin ja äiti Pia Römpötti ovat tyytyväisiä kummiperheellisiä

- Kyllä Leo tykkäsi tosi paljon ja oli itsellekin tosi ihanaa. Tämähän on ihan mieletön juttu!

Kilpailu kovenee

Edellisen kerran, kun orkesteri otti lapset omakseen vuonna 2000 mukaan lähti 4500 vauvaperhettä. Tänä vuonna perheitä on ainakin toistaiseksi yli puolet vähemmän. Toisaalta myös tavoite on pienempi. Syynä on kiristynyt kilpailu perheiden ja vauvojen huomiosta, kertoo musiikkikasvattaja ja Nalle Nappisilmä -konserttien vetäjä Satu Sopanen.

- Tällä hetkellä tarjontaa on lapsille paljon enemmän kuin vuonna 2000. Kulttuurialalla tapahtuu koko ajan kaikenlaista. Meidän tavoite on saada mukaan 3000 perhettä ja miksei enemmänkin.

Soittaja nauttii vuorovaikutuksesta

Viulua Helsingin kaupunginorkesterissa soittava Heini Kupiainen on ollut mukana kummiorkesterissa jo edellisten lasten kanssa ja soitto soi myös uusien tulokkaiden iloksi.

Soittajalle nuori yleisö on toisenlainen kuin perinteinen konserttiväki.

- Se on hyvin erilaista sikäli, että tässä on vuorovaikutusta koko ajan, että he ovat niin lähellä kun kyse on alle yksivuotiaista, siitä nauttii soittajakin.

Viulu saa pienet myös vaikenemaan.

- Hämmästyttävän hyvin pienet lapset, varsinkin kun soitetaan pizzicatoa ja semmosia resonoivia ääniä, niin ne keskittyy siihen ja nämä hiljaisimmat kappaleetkin saavat lapset hiljenemään ja kuuntelemaan musiikkia, vaikka olisi vähän nälkä tai mahanpuruja, Kupiainen kertoo havainnoistaan.

Musiikki kantaa läpi elämän

Kymmenen vuoden takaisista kummilapsista varsin monelle musiikki on jäänyt osaksi elämää. Esimerkiksi musiikkiluokille hakijoiden määrä kasvoi huimasti kummilasten ikäryhmässä.

Kokemusten mukaan musiikkimatka lasten kanssa kannattaa.

- Kaikkien tutkimusten mukaan musiikki ei tee mitään muuta kuin hyvää aivojen kehitykselle, lasten kehitykselle, keskittymiselle, matemaattiselle osaamiselle ja kaikelle sille mitä me tarvitaan tulevaisuudessa. Ja me halutaan musiikin avulla kantaa kortemme kekoon, Sopanen sanoo.

Myös lapsensa Lumin konserttiin tuonut isä Antti Miettunen-Nordström uskoo musiikin voimaan.

- Uskon, et se antaa aika paljon. Olen ollut pienenä itse musiikkileikkikoulussa mukana ja kyllä mä uskon, että kun musiikkiin tutustuu pienellä iällä, se kantaa elämän läpi.