"Alkeellista nollatutkimusta"

D-vitamiinivalmistajat raivostuivat virheellisestä tutkimuksesta. Yksi jätti jo korvaushakemuksen, muutama harkitsee vielä oikeustoimia.

Kotimaa

Itä-Suomen yliopisto kertoi tänään, että sen suurta kohua aiheuttaneessa D-vitamiinitutkimuksessa on ilmennyt puutteita, eikä menetelmän luotettavuus ole riittävä.

Yle Uutisten soittokierroksen perusteella yksi vitamiinivalmistaja on jo hakenut vahingonkorvausta, muutama harkitsee asiaa kun taas suurimmat, kuten Orion, Kesko ja Tamro eivät aio ryhtyä jatkotoimiin asian johdosta.

Vitatabs-tabletteja valmistava Hankintatukku Oy arvioi kärsineensä jopa 1-2 miljoonan euron vahingot virheellisen tutkimuksen tuoman negatiivisen julkisuuden takia.

- Osa kuluttajista on menettänyt luottamuksensa kaikkiin lisäravinteisiin ja näitä asiakkaita ei saa takaisin, sanoo toimitusjohtaja Arno Latvus.

- Miksi pitää kehitellä jotain omaa menetelmää, kun kalibroitu metodi on ollut olemassa 20-30 vuotta. Tämä on alkeellista toimintaa ja täyttä nollatutkimusta veronmaksajien rahoilla, Latvus ihmettelee.

Latvuksen mielestä on myös outoa, ettei yliopistolta otettu yhteyttä, kun rajut tutkimustulokset valmistuivat.

- Tässä on mukana suuryrityksiä. Kun tulokset eroavat noin voimakkaasti, olisi pitänyt soittaa niille ja kysyä, että ettekö te osaa määrittää D-vitamiinipitoisuuksia. Mutta yliopistolta ei tullut mitään yhteydenottoa.

Samoilla linjoilla on Chemedan toimitusjohtaja Tero Weckroth.

- Miksei tuloksia alistettu normaaliin tieteelliseen vertaisarviointiin ennen kuin niitä leviteltiin iltapäivälehtiin?

Chemeda on jo antanut asian asianajotoimiston hoidettavaksi. Hankintatukku vielä harkitsee asiaa.

- Tämän päivän selitys ei riitä. Olemme toimittaneet Itä-Suomen yliopistolle kahden sivun kirjelmän, jossa vaadimme virheellisten tietojen suoraa oikaisua kahden palstan laajuisena yhdeksässä sanomalehdessä marraskuun aikana. Muuten saatamme ryhtyä oikeustoimiin, Latvus kertoo.