Ikea myöntää DDR:n poliittisten vankien tehneen työtä yhtiölle

Ikea teetti selvityksen vankien käytöstä Ruotsin television uutisoitua aiheesta. Ikean mukaan yrityksellä ei ollut nykyistä vastaavaa valvontajärjestelmää muutama vuosikymmen sitten.

Ulkomaat

Ruotsalainen huonekalujätti Ikea myöntää käyttäneensä poliittisia vankeja työvoimanaan entisessä Itä-Saksassa, kertovat ruotsalaiset tiedotusvälineet. Yhtiö on esittänyt anteeksipyynnön.

Ikean teettämä selvitys julkaistiin tänään perjantaina Berliinissä. Ikean tuotteita tehneiden alihankkijoiden työvoiman joukossa oli 1960 - 80-luvulla vankeja ja poliittisia vankeja. Selvityksen mukaan Ikea oli tietoinen siitä, että vangit tekivät mahdollisesti työtä alihankkijoille.

- Olemme syvästi pahoillamme, että tämän oli mahdollista tapahtua, Ikean johtoon kuuluva Jeanette Skjelmose esitti anteeksipyynnön tänään.

- Poliittisten vankien käyttö ei ollut Ikean hyväksymä asia, hän sanoi.

Skjelmosen mukaan Ikealla ei ollut tuohon aikaan vastaavaa valvontajärjestelmää kuin nykyisin. Hän myöntää, että yhtiö ei tehnyt riittävästi estääkseen vankien käyttämisen työvoimana.

"Useat yritykset hyötyivät vangeista"

Muun muassa DDR:n salaisen poliisin Stasin uhrien oikeuksia puolustavan UOKG-järjestön johtajan Rainer Wagnerin mukaan Ikea oli yksi monista yrityksistä, jotka hyötyivät Itä-Saksan vankien työvoimasta.

- Ikea on vain jäävuoren huippu, Wagner sanoi uutistoimisto AP:lle aiemmin tällä viikolla.

Wagner toivoo, että Ikea ja muut yritykset harkitsisivat korvausten maksamista entisille vangeille.

Ihmisoikeusryhmät nostivat asian esille jo vuonna 1982. Muun muassa Ruotsin televisio SVT tutki väitteitä viimeksi viime keväänä ja Ikea päätti teettää selvityksen itse.

Ikea antoi Ernst & Young -yhtiön tehtäväksi selvittää väitteet. Ernst & Young kertoo käyneensä läpi 20 000 sivua dokumentteja Ikean sisäisestä arkistosta ja 80 000 asiakirjaa saksalaisesta arkistosta. Lisäksi selvitystä varten haastateltiin 90 ihmistä, sekä Ikean työntekijöitä että muita.

Lähteet: AP