Vettä yli äyräiden - pahoja kevättulvia pelätään

Harvinaisen korkealla olevat vedenpinnat ja mahdolliset tulvat huolestuttavat viranomaisia ja asukkaita. Esimerkiksi Saimaalla järviveden korkeus on jo reilusti yli kevättulvarajan. Herkimmillä alueilla pohjavedet kastelevat jo talojen kellareita.

Kotimaa
Mies kumisaappailla kellarissa.
Riikka Heikkilä / Yle

Joensuulaisen taloyhtiön kellarissa tavarat lojuvat vedessä, joka yltää lähes nilkkoihin saakka. Paikalle saapunut asukas ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja ei ole uskoa näkemäänsä.

- Tämä on sellainen tilanne, johon en ole syksyiseen aikaan koskaan törmännyt. Onko todellakin pohjavesi noin korkealla? Joskus rankkasateen jälkeen saattaa vettä löytyä kellarista, mutta nyt ei ole satanut moneen päivään. Tämä on epänormaalia, Pekka Pakarinen toteaa.

- Tämä on nyt ihan akuutti tilanne ja talon asukaat täytyy saada äkkiä katsomaan, että mitä voidaan ja kannattaa pelastaa. Itseasiassa tämähän on sillä tavalla hyvä, että tulee romut siivouttua kellarista pois. Jos joku valopuoli asiasta pitää etsiä, sanoo Pakarinen.

Pohjavedenkorkeus on Pohjois-Karjalan havaintoasemilla 20 - 100 senttimetriä ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Runsas pohjavesi hidastaa roudan syntymistä.

Hyyde- ja kevättulvat riippuvat keleistä

Harvinaisen sateisen syksyn jäljiltä varsinkin suurten, säännöstelemättömien järvien kuten Pielisen, Saimaan ja Viinijärven vedenpinnat ovat nyt tavanomaisen kevättulvan tasolla. Myös Joensuuta halkovassa Pielisjoessa riittää vettä.

- Pielisjoessa vettä virtaa parituhatta kylpyammeellista sekunnissa, mikä tuplasti tavallista enemmän. Hyydetulvat ovat mahdollisia, jos kovat pakkasaset tulevat joulun tienoilla. Ja sitten toistaalta, kun vedet ovat korkealla, niin keväällä voi tulla isojakin tulvia, vesistösuunnittelija Teppo Linjama Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta arvioi.

Pielisjoessa vettä virtaa parituhatta kylpyammeellista sekunnissa, mikä tuplasti tavallista enemmän.

Teppo Linjama

Keskimääräistä runsaammat vesisateet marraskuussa ja joulukuussa voisivat nostaa vedenpintoja muutamista senteistä aina kymmeniin senttimetreihin.

- Vuoksen vesistön suurten keskusjärvien vedenpinnat eivät enää ehdi laskea normaalille tasolle kevääseen mennessä, ja järvissä on siten tavallista vähemmän varastotilaa lumensulamisvesille. Kevättulvan suuruuteen vaikuttaa lopulta olennaisesti lumen määrä tai oikeastaan lumen vesiarvo sekä kevään säät, Linjamaa sanoo.