"Kyllä me odotetaan, että toiminta jatkuu taas"

Tamperelaisilla Suomen Lasten Parlamentin edustajilla on ollut hiljainen syksy. Edustajisto ei ole kokoontunut tänä syksynä kertaakaan, eivätkä tamperelaispojat ole päässeet hoitamaan lasten yhteisiä asioita.

Kotimaa
Kaksi poikaa istuu rappusilla
Mihalis Kouloumpis / Yle

Lasten yhteiskunnallista osallistumista tukevan Suomen Lasten Parlamentin talousvaikeudet heijastuvat myös Pirkanmaalle. Paikalliset edustajat yhteen kokoava valtakunnallinen toiminta, kuten viikoittaiset nettikokoukset ja muut tapaamiset, jäävät väliin tänä syksynä.

Tampereelta mukana on kaksi edustajaa, 12-vuotias Tiitus Mustajoki ja 13-vuotias Eero Tapanainen. Heille toiminnan vähentyminen tuli yllätyksenä. Mustajoen mukaan tavallisesti vilkkailla nettisivuillakin on ollut hiljaista.

- Järjestettyä toimintaa ei ole tänä syksynä ollut verkossakaan, vaan sinne on tultu chattaamaan, jos on ollut intoa. Mutta sekin on hiipunut, kun virallista toimintaa ei ole ollut. Nykyään ei tule usein käytyä nettisivuillakaan.

Paikallisen toiminnan talouteen valtakunnallisen säätiön ongelmat eivät vaikuta. Mieliharmi on kuitenkin suuri, kun olennainen osa edustajien työstä jää tänä syksynä puuttumaan. Eero Tapanisen mukaan chat-keskusteluissa ei tutustu ihmisiin, vaikka asioistakin puhutaan.

- Tampereen toiminnassa on ollut parasta tutustua uusiin ihmisiin. Olisi mukava tutustua myös muihin Suomen Lasten Parlamentin jäseniin ja tietää, minkälaisten ihmisten kanssa netissä on jutellut. Nyt vaan odotellaan, että toiminta palaisi normaaliksi.

Lasten Parlamentti on tamperelainen keksintö

Toimintamallin juuret ovat Tampereella. Kaupunkiin perustettiin Suomen ensimmäinen Lasten Parlamentti vuonna 2001, jotta lasten ääni saataisiin kaupungissa kuuluville.

Tampereella on aina ollut tahto lasten kuulemiseen.

Miia Nivala

Parlamentin perustamisen puolesta puhuu myös alaikäisten kaupunkilaisten määrä, kertoo Tampereen kaupungin nuoriso-ohjaaja ja kuusi vuotta Tampereen Lasten Parlamentin asioista vastannut Miia Nivala.

- Kun ajattelee, kuinka paljon Tampereella on alle 18-vuotiaita asukkaita, niin se ei ole ihan pieni joukko. On tärkeätä, että tätä joukkoa kuunnellaan ja heidän ajatuksensa otetaan huomioon.

Myös valtakunnallinen Suomen Lasten Parlamentti sai alkunsa Tampereella vuonna 2007, kun kaupungissa järjestettiin ensimmäisen valtakunnallinen lasten kokous.

Tampereen rooli toiminnan kehittämisessä oli tärkeä silloin ja on sitä edelleen. Tampereelta tullaan hakemaan oppia ja mallia eri puolilta Suomea siihen, miten toiminta tulisi järjestää.

- Muun muassa Turusta ja Kuopista on hiljan käyty opintoretkellä täällä. Tamperelaisten tietotaito näissä asioissa tulee yli kymmenen vuoden kokemuksesta, mutta myös kaupungin asenteesta. Tampereella on aina ollut tahto lasten kuulemiseen.

Tampereella toimintaa myös kehitetään koko ajan. Tänä syksynä toimintaa muutettiin alueelliseksi, niin että mahdollisimman moni tamperelainen lapsi pääsisi mukaan.