1. yle.fi
  2. Uutiset

Kymmenettuhannet juhlivat kenraalien vapauttamista Zagrebissa

Kroatian pääkaupungissa jopa 50 000 ihmistä kokoontui kuulemaan tuomioistuimen vapauttamia kenraaleja. Kansallissankarin vastaanoton saaneita miehiä vastassa oli myös pääministeri Zoran Milanovac.

Ulkomaat
Kroatialaiset veteraanit juhlivat pääkaupunki Zagrebissa Haagin kansainvälisen tuomioistuimen päätöstä vapauttaa kenraalit Ante Gotovina ja Mladen Markac.
Kroatialaiset veteraanit juhlivat pääkaupunki Zagrebissa Haagin kansainvälisen tuomioistuimen päätöstä vapauttaa kenraalit Ante Gotovina ja Mladen Markac 16. marraskuuta.Antonio Bat / EPA

Jopa 50 000 ihmistä on kokoontunut Kroatian pääkaupunkiin Zagrebiin toivottamaan tervetulleeksi Haagin kansainvälisen tuomioistuimen vapauttamat kenraalit. Ante Gotovina ja Mladen Markac vapautettiin aiemmin tänään.

- Tämä on meidän yhteinen voittomme. Sota on historiaa, katsotaan yhdessä tulevaisuuteen, Gotovina puhui Zagrebissa Kroatian lippuja heiluttaneille ihmisille. Joukko lauloi kansallismielisiä kappaleita.

Myös pääministeri Zoran Milanovac oli palanneita kenraaleita vastassa.

Serbia on raivostunut vapautuspäätöksestä. Serbijohtajat Radovan Karadzic ja Ratko Mladic ovat edelleen oikeudessa. Serbian mukaan oikeutta ei voi enää pitää puolueettomana kroaattikenraalien vapauttamisen jälkeen.

Serbian Beta-uutistoimiston mukaan Serbia vähentää yhteistyötään Jugoslavian hajoamissotien rikoksia varten perustetun tuomioistuimen kanssa.

Aiemmin miehet katsottiin syyllisiksi sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan vuonna 1995, kun Kroatia ajoi serbejä pois Krajinan alueelta. Gotovina tuomittiin 24 vuodeksi vankeuteen, Markac18 vuodeksi.

Kroatian odotetaan liittyvän Euroopan unioniin ensi heinäkuussa.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi