Obama ilmaisi tukensa Israelille

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoo Yhdysvaltojen tukevan Israelin oikeutta puolustaa maaperäänsä. Obama keskusteli kiristyvästä tilanteesta Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa lauantaiyönä.

Gazan kaista

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on ilmaissut uudelleen Israelille tukevansa maan oikeutta puolustautua. Obama keskusteli Lähi-idän kiristyvästä tilanteesta Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa lauantaiyönä Suomen aikaa.

Valkoisen talon lausunnon mukaan Yhdysvallat tukee Israelin oikeutta puolustaa maaperäänsä. Samalla Obama ilmaisi surunvalittelunsa konfliktin israelilaisista ja palestiinalaisista uhreista.

Obama ja Netanjahu keskustelivat mahdollisuuksista liennyttää tilannetta Israelin ja Hamas-järjestön hallitseman Gazan välillä. Netanjahu kertoi Obamalle tuoreimmat tiedot tapahtumista. Netanjahu myös kiitti Yhdysvaltoja osallistumisesta Israelin ohjuspuolustusjärjestelmän kehittämiseen ja rahoittamiseen.

Valkoisen talon mukaan presidentti Obama on keskustellut tilanteesta myös Egyptin presidentin Mohamed Mursin kanssa ja kiitellyt Egyptin pyrkimyksiä rauhoittaa kriisiä. Egyptin pääministeri Hisham Kandil sanoi aikaisemmin maan valmistautuvan välittäjän tehtävään Israelin ja Hamasin välillä.

Israel ei ole toistaiseksi aloittanut suurhyökkäystä Gazaan. Maa kohotti valmiudessa olevien reserviläisten määrää 75 000 perjantai-iltana.