1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Gazan kaista

Israel valmistautuu suurhyökkäykseen - 75 000 reserviläistä valmiudessa

Suurhyökkäykseen valmistautuva Israel on tehnyt Gazaan yön aikana uusia iskuja. 75 000 reserviläistä on valmiudessa.

Israelin panssarit ajettiin riviin Gazan rajan läheisyyteen 16. marraskuuta. Kuva: Atef Safadi / EPA

Israel on valmis kutsumaan jopa 75 000 reserviläistä sotilasoperaatioon Gazaa vastaan. Valmiudessa olevien reserviläisten määrää nostettiin perjantai-iltana samalla kun arviot Israelin maahyökkäyksestä kävivät kiivaina. Aikaisemmin armeija oli valtuutettu kutsumaan palvelukseen 30 000 reserviläistä. Perjantaina palvelukseen kutsuttiin 16 000 reserviläistä.

Merkkinä maahyökkäyksen mahdollisesta lähenemisestä pidetään myös sitä, että Israel on sulkenut Gazaan johtavat päätiet. Jo aikaisemmin Israel siirsi joukkoja ja sotilaskalustoa lähelle Gazan rajaa.

Iskut ovat jatkuneet yön aikana. Israelin kerrotaan tehneen ilmaiskun muun muassa sotilaskohteeseen Gazan kaupungissa. Gazan viranomaisten mukaan toinen isku osui yöllä moskeijaan kaupungin keskustassa.

Israelin johto on varoittanut sotilasoperaation kasvattamisesta, jos iskut Gazasta Israelin puolelle eivät lopu.

- Jokaista Hamasin iskua seuraa vakavampi vastatoimi, sanoi ulkoministeri Avigdor Lieberman televisiohaastattelussa.

Tilanne kiristyi entisestään perjantaina, kun Gazasta tulitettiin Jerusalemin lähistölle. Jerusalemia kohti ei ole isketty vuosikymmeniin. Myös Tel Avivin lähelle tehtiin isku.

Viime päivien iskuissa on kuollut 28 palestiinalaista ja kolme israelilaista. Gazan viranomaisten mukaan palestiinalaisuhreista 13 on kapinallisia ja 16 siviilejä. Kolme israelilaista uhria olivat siviilejä.