1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Gazan kaista

Rajuja ilmaiskuja Gazaan, maahyökkäystä odotetaan

Israel tuhoaa ilmavoimillaan Gazan infrastruktuuria vastatoimena Gazasta ammutuille sadoille raketeille. Tilanne on pahenemassa avoimeksi sodaksi.

Hamasin pääministerin toimistorakennus tuhoutui täysin Israelin suorittamassa ilmaiskussa. Kuva: Mahmud Hams / AFP

Israelin ilmavoimat ovat tehneet yön aikana lukuisia hyökkäyksiä kohteisiin Gazassa. Pelätty maahyökkäys ei ole ainakaan vielä alkanut.

Gazan sisäministeriö kertoo hallituksen päämajarakennuksen saaneen osuman. Uutistoimisto AFP:n silminnäkijät kertovat rakennuksen hajonneen käytännössä maan tasalle. Perjantaina Gazaa hallitsevan Hamas-järjestön johto otti Egyptin pääministerin Hisham Qandilin vastaan rakennuksen edustalla.

Israelin asevoimien tiedottaja sanoo ilmavoimien iskeneen 85 kohteeseen Gazassa. Lentohyökkäyksiä on tehty ainakin 180. Kohteiden joukossa oli erilaisia hallintorakennuksia, turvallisuuselinten tukikohtia, asevarastoja ja salakuljetustunneleita.

Gazalaisten viranomaisten mukaan 40 palestiinalaista, heistä puolet siviilejä, on kuollut neljä päivää kestäneissä iskuissa. Torstaina kolme israelilaista siviiliä kuoli raketti-iskussa.

Liki puoli miljoonaa vailla sähköä

Gazan sähköyhtiön mukaan 400 000 ihmistä on vailla sähköjä, koska Israelin iskut tuhosivat sähkömuuntajia. Yhden moskeijan kerrotaan tuhoutuneen.

Israelin kohteina olivat myös asemat, joita palestiinalaiset militantit käyttävät Israeliin suuntaamiensa rakettien ampumiseen. Tästä huolimatta raketteja kerrotaan lentäneen yön aikana Israelin puolelle.

Viime päivien aikana Gazaa hallitsevan Hamas-järjestön aseellinen siipi on ampunut Israelin puolelle noin 500 ohjusta tai kranaatinheittimen ammusta. Uusia, ilmeisesti iranilaisvalmisteisia ohjuksia on ammuttu jopa Tel Aviviin ja Jerusalemiin. 

Yön pommitusten uhriluvut ovat toistaiseksi hyvin epämääräiset. Gazan terveysviranomaiset kertovat kahdeksan ihmisen kuolleen. Israel kertoo kolmen sen sotilaan haavoittuneen lievästi palestiinalaisten ohjusiskussa.

Israel on kerännyt asevoimaa Gazan rajalle ja kutsunut reserviläisiä palvelukseen. Sotatoimet maalla eivät ole kuitenkaan käynnistyneet. Israelin asevoimien tiedottaja sanoo, ettei päätöstä maahyökkäyksestä ole toistaiseksi tehty.

Tunisian ulkoministeri Rafik Abdessalem vieraili Gazassa aamulla. Hän tapasi Hamasin johtoa ja tutustui pommitustuhoihin.