Veteraanikodeille kaavaillaan uutta käyttöä

Veteraanikodeissa kuntoutettaisiin muun muassa Afganistanin ISAF-rauhanturvatehtävissä haavoittuneita sotilaita. Puolustusministeri Carl Haglund painotti, että sotien veteraaneista huolehtiminen ei kärsisi muutoksesta.

Kotimaa
Carl Haglund Aamu-tv:ssä 17.11.2012.
Carl Haglund Ykkösaamun vieraana.Yle

Suomen valtio suunnittelee uutta käyttöä veteraanikodeille, kertoi puolustusministeri Carl Haglund (r.) Ylen Tv 1:n Ykkösaamussa lauantaina.

Sotien veteraanien määrä vähenee vuosi vuodelta ja heidän keski-ikänsä on noin 89 vuotta. Puolustusministerin mukaan sotaveteraanien määrän luonnollisen vähenemisen vuoksi veteraanikodeissa on vapaata työvoimaa, jota tulisi hyödyntää.

Valtiokonttorissa pohditaan parhaillaan, miten rauhan- tai kriisinhallintatehtävissä olleita veteraaneja voidaan hoitaa paremmin ja miten kuntoutuskotien osaamista voidaan käyttää hyödyksi. Neuvottelut ovat kesken, mutta neljälle veteraanikodille suunnitellaan uutta käyttöä. Niissä kuntoutettaisiin muun muassa Afganistanin rauhanturvatehtävissä haavoittuneita sotilaita.

- Nyt puhutaan lähinnä vakavasti ja melko vakavasti loukkaantuneiden hoidosta veteraanikodeissa, Haglund sanoi.

Suomessa on 23 sairas- ja veljeskotia.

Palvelua myydään ehkä osalle Pohjoismaita

Ministerin mukaan keskusteluja käydään myös Suomessa varusmiespalvelusaikana loukkaantuneiden kuntouttamisesta veteraanikodeissa.

- On tärkeää, että yhteiskunta pitää huolta isänmaamme puolesta haavoittuneista, tapahtuivatpa loukkaantumiset kotimaassa tai ulkomailla.

Puolustusministeri painotti, että veteraaneista huolehtiminen ei kärsi muutoksesta vaan heidän hoivaansa keskitetään entistä enemmän voimavaroja.

Veteraanikotien toiminnan muutos tapahtuisi aikaisintaan ensi vuonna. Haglund kertoi, että Valtiokonttori keskustelee myös mahdollisuudesta tarjota apua veteraanien hoitoon Ruotsille, Norjalle ja Tanskalle. Palvelu ei kuitenkaan olisi ilmaista.

- On hyvä, jos voimme myydä osaamistamme. Se voisi työllistää ihmisiä Suomessa, ja voisimme tarjota laadukasta hoivaa pohjoismaisille ystävillemme.