Uganda jää ilman talousapua korruptioskandaalin vuoksi

Britannia on jäädyttänyt apunsa Ugandaan. Jo aiemmin kolme Euroopan maata on keskeyttänyt avun epäselvyyksien vuoksi. Arvostelijat vaativat, että Ugandan pääministerin rooli korruptioskandaalissa tutkitaan tarkasti.

Ulkomaat
Sivuprofiili Pääministeri Amama Mbabazinista.
Pääministeri Amama Mbabazin huhtikuussa 2012.Abir Sultan / EPA

Britannia on jäädyttänyt kaiken taloudellisen apunsa Ugandaan korruptioskandaalin vuoksi. Britannia oli suunnitellut 33 miljoonan euron avustusta Ugandaan tänä vuonna. Tuore päätös tarkoittaa, että Uganda ei saa 13 miljoonaa euroa, jotka oli vielä tarkoitus maksaa.

Britannia, Norja, Irlanti ja Tanska ovat jo aiemmin keskeyttäneet apunsa Ugandan hallitukselle, sen jälkeen kun selvisi, että runsaat 10 miljoonaa euroa ei ollut mennyt perille maan köyhimpien alueiden avustamiseen. Ne ovat kärsineet pahoin sissiliike Herran vastarinta-armeijan LRA:n väkivallasta. Sissiliikkeen johtoa, muun muassa Joseph Konya, syytetään sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Ugandalaisviranomaisten selvitys paljasti avustuspetoksen ja tapaus on viety oikeuteen.

Pääministeri Amama Mbabazin kerrotaan olevan järkyttynyt petoksesta ja hän on vaatinut sen tutkintaa. Useat kansanedustajat ovat huomauttaneet, että pääministerin rooli tapauksessa on käytävä lävitse.

Korruptio on Ugandassa yleistä. Presidentti Yoweri Musevenin arvostelijoiden mukaan tämä ei ole tehnyt riittävästi työtä kitkeäkseen ongelman. Hän on johtanut maata vuodesta 1986. Arvostelijoiden mukaan presidentti on luonut rankaisemattomuuden kulttuurin. Julkisien varojen katoamisia katsotaan läpi sormien.

Lähteet: Reuters, AP, AFP