"Aluksi tavoite on keskittyä nuorten rauhanturvaajien kuntouttamiseen"

Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Paavo Kiljusen mukaan muutamien fyysisesti loukkaantuneiden lisäksi on kymmeniä, joilla olisi tarvetta henkiseen hoitoon ja kuntoutukseen.

Kotimaa

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) kertoi tänään, että Suomen valtio suunnittelee uutta käyttöä veteraanikodeille sotien veteraanien määrän vähentyessä. Veteraanikodeissa kuntoutettaisiin tulevaisuudessa muun muassa Afganistanin rauhanturvatehtävissä haavoittuneita sotilaita.

Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Paavo Kiljunen kertoi Yle Uutisille, että tarkkoja lukumääriä on ainoastaan fyysisesti loukkaantuneiden osalta.

- Muutamien fyysisesti loukkaantuneiden lisäksi on kymmeniä, joilla olisi tarvetta henkiseen hoitoon ja kuntoutukseen, sanoi Kiljunen.

Kiljunen arvioi, että palveluksen aikana ei välttämättä ole tullut ilmi, kenellä on henkistä rasitetta rauhanturvaoperaation jäljiltä vaan ongelmat voivat puhjeta myöhemmin.

Fyysisesti loukkaantuneita rauhanturvaajia on tällä hetkellä muutamia kymmeniä.

Kuntoutusta tarvitsevilla henkilöillä on muun muassa ajoneuvo-onnettomuuksista aiheutuneita vammoja tai aseista ja sirpaleista johtuvia vammoja.

Kiljusen mukaan veteraanikotien henkilökunnalla on vuosien ja vuosikymmenten kokemus veteraanien hoitamisesta, joten he kykenevät hoitamaan rauhanturvatehtävissä loukkaantuneita hyvin.

- Tavoite on, että nuoria rauhanturvaoperaatioissa loukkaantuneita kuntoutetaan, jotta he voivat elää täysipainoista elämää ja palata työelämään. Vanhempien rauhanturvaveteraanien kuntoutusta ei sovi unohtaa, mutta nyt aluksi keskitytään varmasti nuoriin, Kiljunen sanoi.