1. yle.fi
  2. Uutiset

Äärihindupuolueen perustaja Thackeray on kuollut

Bal Thackeray oli sairastanut useita viikkoja. Hän perusti 60-luvulla hindupuolueen, jota on syytetty vihanlietsonnasta muun muassa muslimeja ja siirtotyöläisiä kohtaan.

Ulkomaat
Intialaisia kannustamassa banderollin takana.
Bal Thackerayn kannattajat lauloivat hänen terveytensä puolesta Mumbaissa perjantaina.Divyakant Solanki / EPA

Intian oikeistolaisen hindupuolueen johtaja Bal Thackeray on kuollut. Hän oli 86-vuotias. Thackeray perusti äärimielisen hindupuolueen Shiv Senan eli Shivan armeijan vuonna 1966. Puoluetta on syytetty vihanlietsonnasta muslimeja kohtaan.

Thackerayn lääkäri kertoi miehen kannattajille Thackerayn sydämen pysähtyneen usean viikon sairastamisen jälkeen. Suuri joukko tämän kannattajia on kokoontunut Thackerayn kodin liepeille Mumbaissa. Poliisien määrää kaupungissa on nostettu, sillä Thackerayn kuoleman uumoillaan saavan aikaan väkivaltaisuuksia.

Shiv Sena on ollut pitkään merkittävä puolue 20 miljoonan asukkaan Mumbaissa. Kaupungissa syntyi verisiä mellakoita 1992 - 93 hindujen ja muslimien välillä. Viranomaisten mukaan oli selvää, että Shiv Sena oli niiden takana. Thackeray ei koskaan joutunut syytteeseen mellakoihin liittyen. Noin 600 muslimia sai surmansa tuolloin.

Thackeraylla, entisellä pilapiirtäjällä, oli kannattajia muun muassa Intian elokuvateollisuudessa. Esimerkiksi eräs tunnetuimmista Bollywood-näyttelijöistä Amitabh Bachchan vieraili Thackerayn luona tällä viikolla.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi