Virolaiset saivat tarpeekseen poliitikkojen vilpistä

Mielenosoittajat ovat vaatineet tänään Tallinnassa ja Tartossa avoimuutta puoluerahoitukseen ja poliitikoilta vastuunottoa.

Ulkomaat

Virossa on noussut kansanliike maan politiikanteon tapoja vastaan. Noin tuhat ihmistä osoitti tänään mieltään Tallinnassa. Mielenosoituksissa ja nettiadressissa vaaditaan puoluerahoitukseen avoimuutta ja poliitikoilta vastuunottoa eikä valehtelua.

Tyytymättömyys on muhinut pitkin kesää, samalla kun maata johtavan reformipuolueen rahoitusskandaali on edennyt.

Keväällä rerofmipuolueen poliitikko Silver Meikar kertoi välittäneensä puolueelle rahaa jonka alkuperä tiedettiin hämäräksi. Syyttäjä tutki asiaa, mutta syytteitä ei nostettu. Yllättäen poliitikkojen puolueelle lahjoittamille rahoille oli löytynyt lähteet, kuka kertoi ottaneensa lomasäästöistään, kuka lainanneensa anopilta. Ainoa rangaistu oli asian julkistanut Meikar itse, hänet potkaistiin puolueesta viime kuussa.

Kukaan ministereistä ei ole myöntänyt tehneensä mitään väärää, mutta pääministeri Andrus Ansipilta irtosi anteeksipyyntö, kun sitä toissapäivänä hallituksen tiedotustilaisuudessa kysyttiin.

Virossa ei noudateta demokratian kirjoittamattomia sääntöjä, yksikään ministeri ei ole koskaan eronnut.

Ahto Lobjakas

Joukko virolaisia vaikuttajia on julkaissut internetissä vetoomuksen, jossa vaaditaan läpinäkyvyyttä politiikkaan ja puoluerahoitukseen, vaalijärjestelmän uudistamista ja kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämistä.

Vetoomukseen on allekirjoittanut muutamassa päivässä 17 000 ihmistä.

- Virossa ei noudateta demokratian kirjoittamattomia sääntöjä, yksikään ministeri ei ole koskaan eronnut, se on tuonut ihmiset kaduille, sanoo yksi vetoomuksen allekirjoittajista, toimittaja ja politiikan tutkija Ahto Lobjakas.

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves on kutsunut keskiviikoksi puolueiden ja kansanlaisjärjestöjen edustajat yhteiseen palaveriin. Siinä on tarkoitus puhua politiikanteon uusista tuulista.