1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Gazan kaista

Israelin ohjuspuolustus torjui Tel Aviviin suunnatut raketit

Palestiinalaiset ovat aloittaneet uudestaan rakettien ampumisen Israeliin. Sotatoimia voidaan laajentaa huomattavasti, varoittaa Israelin pääministeri.

Iron Dome -ohjuspuolustusjärjestelmän laukaisualusta Tel Avivin edustalla. Kuva: Abir Sultan / EPA

Israelin ohjuspuolustusjärjestelmä Rautakupoli torjui aamulla kaksi palestiinalaisten Tel Aviviin suuntaamaa rakettia. Palestiinalaiset ovat aloittaneet uudelleen rakettitulituksen yön tauon jälkeen.

Palestiinalaisten äärijärjestön Hamasin aseellinen siipi ilmoitti ampuneensa kaksi rakettia Israelin kaupalliseen pääkaupunkiin. Raketit olivat tiettävästi iranilaisvalmisteisia pitkän kantaman Fajr-5-raketteja. Kumpikaan raketti  ei päässyt kohteeseensa, koska Iron Dome -torjuntaohjusjärjestelmä tuhosi ne ilmassa.

Israelin tiedetään käyttävän Rautakupoli-ohjustorjuntajärjestelmää ainakin viidellä paikkakunnalla. Sillä on turvattu ainakin Beerseban, Ashkelonin, Ashdodin, Eilatin ja Tel Avivin kaupunkeja. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Gazasta ei ammuttu Israeliin yön aikana yhtään rakettia, mutta aamulla ammunta on käynnistynyt jälleen. Ashkeloniin ammuttu raketti haavoitti kahta ihmistä ja tuhosi yhden rakennuksen.

Palestiinalaisperheessä kuolleita ohjuksen osuttua taloon

Gazassa Israelin ilmavoimat ja laivasto ovat aiheuttaneet valtavia aineellisia tuhoja. Israel kertoo iskeneensä viiden päivän aikana yli tuhanteen kohteeseen Gazassa pyrkiessään estämään rakettitulen.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoo, että asevoimat ovat valmiit laajentamaan huomattavasti Hamasin militantteja vastaan käytävää operaatiota. Israel on kerännyt Gazan rajalle paljon sotilaita ja kalustoa, mutta maaoperaatiota ei ole aloitettu.

Reutersin mukaan Israelin ilmavoimat varoittaa kohteessa mahdollisesti olevia ihmisiä ampumalla miehittämättömistä lennokeista kohteeseen ensin räjähtämättömän ammuksen. Vasta tämän jälkeen kohde tuhotaan varsinaisella ohjuksella.

Uutistoimistot kertovat erään ohjuksen osuneen Gazan kaupungissa asuinrakennukseen. Kymmenen talon asukasta on kuollut. Heidän joukossaan on seitsemän saman perheen jäsentä, mies, kaksi naista ja neljä lasta.

Kaikkiaan viiden päivän aikana on kuollut 56 palestiinalaista, suurin osa heistä siviilejä, joukossa 16 lasta, kertovat palestiinalaisviranomaiset. Israelilaisia on kuollut kolme.