Saksa epäonnistui pätevien ammattilaisten houkuttelussa

EU:n sinisen kortin ei uskota helpottaneen saksalaista byrokratiaa. Asiantuntijoiden mukaan kieliongelmat karkottavat ihmisiä, eikä Saksa näyttäydy maahanmuuttomyönteisenä maana.

Ulkomaat

Saksa on epäonnistunut houkuttelemaan ulkomaalaisia ammattilaisia maahan töihin, kirjoittaa tuore Die Welt am Sonntag -lehti maahanmuuttoviraston lukuihin viitaten. Saksa on myöntänyt 139 sinistä korttia, jonka avulla on yritetty houkutella ammattilaisia EU:n ulkopuolelta erityistä pätevyyttä vaativiin töihin. EU:n sininen kortti -ohjelma aloitettiin elokuussa.

Sininen kortti ei ole osoittautunut Saksassa niin houkuttelevaksi kuin arvioitiin ja toivottiin. Kortti kehitettiin vaihtoehdoksi helpottaa EU:n ulkopuolelta saapuvien ammattitaitoisten työntekijöiden maahanmuuttobyrokratiaa. Saksalaisten mukaan ongelma on heidän osaltaan siinä, että Saksaa pidetään edelleen hyvin byrokraattisena maana, eivätkä ulkomaalaiset usko olevansa tervetulleita.

- Saksa ei houkuttele muuttajia myöskään kielen vuoksi, arvioi maahanmuuttoasiantuntijoiden säätiötä johtava Gunilla Fincke.

Saksan maahanmuuttoviraston mukaan myönnetyistä liki 140 sinisestä kortista suurin osa meni ihmisille, joilla oli jo työlupa maahan.

Saksa ei houkuttele muuttajia myöskään kielen vuoksi.

Gunilla Fincke

Saksa on muuttanut maahanmuuttolakejaan viime vuosina entistä suvaitsevammiksi.

- Saksan maahanmuuttolaki on edelleen monimutkainen, arvioi kauppakamarijohtaja Hans Heinrich Driftmann.

Hänen mukaansa Saksan olisi markkinoitava itseään entistä pontevammin houkuttelevana opiskelu- ja työpaikkana.

Elokuun alusta lähtien erityistä pätevyyttä vaativan työn ammattilaiset ovat voineet hakea EU-alueelle entistä helpommin työlupaa, sinistä korttia. Sen saadakseen hakijalla on oltava tiedossaan työ, jossa hän ansaitsee vähintään runsaat 44 000 euroa vuodessa. Liki 35 000 euron palkka riittää, jos hakija on työssä alalla, jolla EU-maassa on pulaa osaavasta työvoimasta.

Lähteet: AFP