1. yle.fi
  2. Uutiset

Marraskuussa askarrellaan ja neulotaan

Askartelu- ja lankaliikkeissä joulukauppa käy nyt kuumimmillaan. Tämän joulun käsitöissä näkyy sekä perinteitä että uusia ideoita.

Kotimaan uutiset
Nainen askartelee punaista tupsua.
Tupsut ovat helppoja ja nopeita tapoja koristeluun.Yle

Kun joulukauppa muualla on vasta aluillaan, askarteluliikkeissä joulusesonki on nyt huipussaan. Askarteluliike Sinellin myyjä-visualistin Marja-Terttu Niemisen mukaan marraskuu on liikkeessä kiireistä aikaa.

- Ihmiset hakevat nyt korttimateriaaleja, Nieminen kertoo.

Korttiaskartelun suosion vuoksi marraskuun myynti on esimerkiksi Sinellissä kaksinkertainen muihin kuukausiin verrattuna. Huiske jatkuu joulukuun puoliväliin asti, jolloin kortit postitetaan.

Punaista, vihreää ja vintagea

Kortteja syntyy täksi jouluksi esimerkiksi leimojen avulla. Suosittua on myös 3D-askartelu, jossa kuvia liimataan pienillä kohotarrapaloilla päällekkäin ja saadaan aikaan kolmiulotteisia kuvia. Tänä vuonna perinteet ovat jälleen suosiossa, sanoo Marja-Terttu Nieminen Sinellistä.

- Ihan selkeästi ihmiset ostavat punaista, vihreää ja luonnonläheisiä värejä. Myös ekokorttipohjia ja ekovärejä ostetaan. Vintage-tyylikin on tosi suosittua, Nieminen kuvailee.

Korttityylejä on kuitenkin monenlaisia. Askarteluliikkeen asiakkaalla Elina Vainiomäella on jo suunnitelma valmiina.

- Tänä vuonna minulla on sinivalkoinen teema siitä johtuen, että löysin jo kesällä sopivat materiaalit. Yleensä lähimmille toistuu sama teema paketoinnissa. Ja pakettikortit teen vielä erikseen, Vainiomäki kertoo.

Neulomista harrastavat naiset, miehet ja lapset

Tohinaa on nyt myös käsityöliikkeissä. Novitan suunnittelija-myyjän Lucia Biskupskan mukaan asiakaskunta on joulun alla laaja.

- Naisia, miehiä, lapsia. Halutaan tehdä lahjoja läheisille, Biskupska sanoo.

Joulun lähestyminen näkyy lankakaupoissa koko syksyn. Käsityöbuumin ansiosta lankaliikkeillä menee paremmin kuin koskaan. Suomen suurimman lankayrityksen Novitan myynti on kasvanut kolmessa vuodessa 50 prosenttia.

Myös Lankamaailma-liikkeitä pyörittävän Nordia Produkterin liikevaihto on viime vuosina kasvanut tasaisesti.

Ykköslahja edelleen sukat

Novitan suunnittelija-myyjän Lucia Biskupskan mukaan pukinkonttiin neulotaan tänä vuonna sekä perinteistä että uutta.

- Ehkä ykköslahja on sukat. Ja pipot ja kaulurit valmistuvat paksuilla langoilla ja puikoilla nopeasti, Biskupska ehdottaa.

Koristepalloja tehdään täksi jouluksi paljon.

- Esimerkiksi kirjoneulejoulupalloja tai vähän helpompia versioita, virkattuja kimallepalloja. Tupsutkin ovat tosi helppoja ja nopeita tapoja koristeluun, Biskupska vinkkaa.

Lue seuraavaksi