Obama piipahtaa Myanmarissa ristiriitaisissa tunnelmissa

Lentokentältä kaupunkiin johtavan tien varrelle oli kerääntynyt satoja lapsia ja nuoria, joista moni piteli kädessään pientä Yhdysvaltain lippua. Riemumielen alta pilkottaa kuitenkin puutteellinen demokratia.

Buddhistimunkit toivottivat Barack Obaman tervetulleeksi Myanmariin Yangon lentoaseman edustalla maanantaina. Kuva: Nyein Chan Naung / EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on saapunut Myanmariin lyhyelle vierailulle, jonka tarkoituksena on kannustaa uudistuvaa maata sen matkalla kohti avointa ja oikeudenmukaista yhteiskuntaa.

Obaman käynti Myanmarissa kestää kuusi tuntia, mutta sitä pidetään merkittävänä avauksena maiden välillä. Se on myös osoitus Kaakkois-Aasian merkityksen kasvamisesta Yhdysvaltain ulkopolitiikassa.

Air Force One (siirryt toiseen palveluun) laskeutui maanantaina Yangoniin, missä Obama keskusteli hieman myöhemmin isäntien presidentin Thein Seinin kanssa. Samalla Obamasta tuli ensimmäinen Myanmarissa tai Burmassa vieraileva istuva Yhdysvaltain presidentti.

Heti käynnin alkuun Myanmarin hallitus vapautti kymmeniä poliittisia vankeja, jotka olivat aikanaan joutuneet telkien taa sotilasjuntan ollessa vallassa. Osoituksena uudesta linjastaan nykyjohto ilmoitti lisäksi, että se sallii jälleen Punaisen ristin edustajien tavata vankeja.

Täydelliseen demokratiaan pitkä matka

Joillekin ihmisoikeusjärjestöille toistaiseksi tehdyt myönnytykset eivät riitä. Esimerkiksi Human Rights Watch ilmoitti paheksuvansa vierailua, koska järjestön mielestä Obama palkitsee Myanmarin hallintoa keskeneräisestä työstä.

Obaman mukaan matka ei ole ennenaikainen. Sunnuntai-illan puheessaan Thaimaassa Obama kiisti myös, että hän olisi menossa Myanmariin antamaan hyväksyntäänsä nykytilanteelle.

- Kukaan ei liene sellaisen harhan vallassa, että Burma olisi nyt päässyt määränpäähänsä. Jos jäisimme odottamaan hetkeä, jolloin maassa vallitsisi täydellinen demokratia, saisimme odottaa kamalan pitkään, hän sanoi.

Obama tapasi Thein Seinin ohella oppositiojohtajan Aung San Suu Kyin. Vierailunsa päätteeksi hän piti puheen Yangonin yliopistossa. Puheessaan hän kehui Myanmarin ottamia edistysaskeleita mutta toisaalta patisteli kansaa tekemään lisää uudistuksia.