Hyppää sisältöön

Aikuistyypin diabetes mahdollisesti nivelrikon riskitekijä

Tulosten perusteella vuoden aikana tuhannesta diabeetikosta keskimäärin 18 sairastuu nivelrikkoon, kun terveistä sairastuu keskimäärin viisi.

Aikuistyypin diabetesta sairastavat saattavat olla tavallista alttiimpia nivelrikoille, tuore tutkimus vihjaa. Nivelrikko on aiemmin yhdistetty myös sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Diabetes Care -lehden julkaisemat tulokset osoittavat nivelrikot selvästi yleisemmiksi diabetesta sairastavilla. Tulosten perusteella vuoden aikana tuhannesta diabeetikosta keskimäärin 18 sairastuu nivelrikkoon, kun terveistä sairastuu keskimäärin viisi.

Osa tapauksista selittyi ylipainolla ja muilla diabeteksen ja nivelrikon riskitekijöillä, mutta niidenkin huomioimisen jälkeen aikuistyypin diabetekseen liittyi suurentunut riski sairastua nivelrikkoon. Riski myös suureni mitä pitempään potilas oli sairastanut aikuistyypin diabetesta.

Tulokset eivät paljasta mikä diabeteksessa suurentaisi nivelrikon riskiä, mutta mahdollisesti selitys löytyy tulehduksellisista ja aineenvaihdunnallisista tekijöistä, jotka voivat yhdistää kumpaakin sairautta.

Tutkimukseen osallistui 927 miestä ja naista, jotka olivat 40–80-vuotiaita kaksikymmenvuotisen seurannan alkaessa.

.
.